Naravno, doznali ste sve o porodu, o tome da nećete puno spavati i, naravno, o tome da ćete svoju bebicu neprekidno hraniti, prematati i tješiti. No postoje još neke sitnice koje vas mogu iznenaditi, a na koje biste trebali biti spremni.

1. Tjemenica

Tjemenica se pojavljuje unutar mjesec i pol od bebina rođenja. Riječ je o nakupinama ‘ljuskica’ na bebinoj glavi, ali nema razloga za paniku. Ne zna se točan uzrok ove pojave, ali pretpostavka je da se bebino tijelo čisti od hormona. Utješno: prolazi nakon nekoliko mjeseci.

2. Bučno i eksplozivno kakanje

Kod obavljanja velike nužde vaša će beba vjerojatno imati grčeve, negodovati će i raditi čudne grimace. I to je uredu jer se njezin probavni sustav još razvija. Također, bit će to glasan proces, što je normalno. Boja bebine stolice je zlatnožuta, a primijetit ćete da se u kašastoj teksturi kriju i neke točkice, koje nalikuju na sjemenke. Sve što smo spomenuli je normalna i zdrava stolica. Obratite pozornost ako je stolica zelenkasta (što ukazuje da beba ne prima dovoljno nutrijenata) ili ako ima u sebi tragove krvi (tada obavezno potražite savjet pedijatra).

3. Otečene grudi

Nema brige… Riječ je o hormonima koji dolaze u ravnotežu prvih mjeseci bebina života. Naime, novorođenče je još uvijek pod utjecajem vaših hormona.

beba plače
Shutterstock 

4. Čudni zvukovi

Osim gugutanja i plakanja, bebe još stenju, frkću i proizvode razne zvukove. Svi ti čudni zvukovi nastaju jer su dišni prolazi u nosu još uski, u njima se sakuplja sluz pa dolazi do smiješnih zvukova

5. Konstantno kihanje

Beba je osjetljiva na mnoge stvari na koje ste vi već imuni. Dakle, ako beba kihne, pokušava izbaciti sve strane čestice koje su dospjele u njezin nosić. Gledanje u svjetlo također treba prilagodbu, pa ako izvedete bebicu van na vedar i sunčan dan, i ona počne kihati, možda ju je ‘isprovocirala’ prejaka svjetlost. Drugi uobičajeni uzroci kihanja mogu biti uklanjanje viška sluzi ili čak amnionske tekućine iz dišnih puteva.

6. Trzanje, pogotovo u snu

Bebini nasumični trzaji i mlataranje ručicama mogu isprva biti pomalo uznemirujući za gledanje. U prvih nekoliko mjeseci beba će se suočiti s mnogo razvojnih promjena, od kojih jedna uključuje Moro refleks. Možda ćete primijetiti da se to događa nasumično ili nakon što beba čuje glasnu buku, ali u svakom slučaju taj refleks počinje nestajati oko 3 ili 4 mjeseca.

7. Čudan oblik glave

I beba se muči na porodu, ona mora proći kroz vrlo uzak porođajni kanal. I naravno da nije neobično što je netom po rođenju ljubičasta i natečena. Budući da je bebina glavica u početku mekana i savitljiva, vjerojatno će se malčice deformirati. No sve se nakon prva tri mjeseca vraća u normalno stanje. Stavljajte bebu često na trbuh, naravno, u budnome stanju.

8. Otečene genitalije

Ako ste upravo rodili dječaka, možda ćete primijetiti da su njegovi testisi znatno veći nego što ste očekivali. Na bebu utječe izloženost vašim hormonima u maternici. Kod djevojčica mogu biti povećane stidne usne, a i one se vraćaju u normal kroz nekoliko tjedana.

novorođenče
Shutterstock 

9. Krv u pelenama

Uočavanje čak i najmanjeg traga krvi u bebinoj peleni dovoljno je da izbezumi svakog novog roditelja. Ako ste dobili djevojčicu, ovo je uzrokovano vašim hormonima. Ne brinite, ‘mini-mjesečnica’ je zapravo uobičajena jer u tijelu bebe dolazi do naglog pada estrogena.

10. Gledanje u križ

U početku bebine oči malčice su razroke jer joj vid još nije razvijen i potrebno joj je neko vrijeme da počne kontrolirati mišiće oka i usavrši tehniku fokusiranja.