Nakon što nekoliko sati pokušavate umiriti uplakanu i 'cendravu bebu, vjerojatno se pitate postoje li neki čarobni trikovi za koje još dosad niste čuli.

Metoda poznata kao '5 koraka' već je dobro testirana kod mnogih roditelja, a pionir ove metode je pedijatar Harvey Karp. Formula je jednostavna: povijanje, bočni ili trbušni položaj, 'šššš', ljuljuškanje i sisanje.

Čemu služe ovih 5 koraka?

Već ste se igrali sa svojom bebom, nahranili je, podrigivali, provjerili pelenu i uvjerili se da je baš ništa ne boli i sada se pitate - pa zašto je još uvijek nervozna i nemirna? Osim što se bebe se često muče s dojenačkim kolikama, imaju problema s umirivanjem i spavanjem.

Čak 5 do 19 posto beba pati od dojenačkih grčeva ili kolika, a razlog je sazrijevanje probavnog sustava. Ako novorođenče plače 3 ili više sati dnevno, 3 ili više dana u tjednu, tijekom prva 3 mjeseca života, i ono ulazi u skupinu beba. Kolike obično počinju oko 6. tjedna života i nestaju do 3. ili 4. mjeseca, ali su teške i za bebu i za vas.

Bebama nije lako zaspati, posebno ako su preumorne i previše stimulirane vanjskim podražajima. Simulirajući okruženje iz maternice, svoju bebu možete uvesti u dug i miran san.
Iako je bebi ugodnije spavati na trbuščiću, istraživanja pokazuju da taj položaj sa sobom nosi visok rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (ili smrti u kolijevci). Dakle, definitivno ne želite staviti bebu da spava na trbuhu, ali joj možete pomoći da zaspi u sličnome položaju.

1. korak: povijanje

Povijanje znači zamatanje bebe u mekanu i tanku dekicu kako bi dobila osjećaj zaštićenosti kao u maternici, ali i da biste umirili Moro refleks, razlog zbog kojeg se beba često probudi iz sna.

• Položite bebu na mekanu dekicu, presavijenu u oblik dijamanta.
• Preklopite jednu stranu tkanine i gurnite bebi ispod ruke.
• Podignite donji dio i ugurajte ga.
• Presavijte drugu stranu i ugurajte njezin završetak u dio omotan oko bebinih leđa.
• Dajte joj poljubac i zagrljaj.

2. korak: Položaj na boku ili trbuhu

Istraživanja su pokazala da bebe koje spavaju na trbuščićima spavaju dulje i ne reagiraju tako brzo na buku. Ipak, jedan postoji jedan problem: spavanje bebe na trbuhu ili na boku opasno je jer povećava rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi. Ako kod vaše bebe 'ne upali' povijanje, pokušajte ovaj korak.

kako umiriti uplakanu bebu
Shutterstock 

Prema Karpu, držanje beba u potrbušnom položaju aktivira umirujući mehanizam koji smiruje njezin osjetljivi živčani sustav (i vaš).

Stoga, stavite bebu na trbuščić ili na bok; položite je preko ramena; ili preko podlaktice, rukom podupirući njezinu glavu.

No zapamtite! Kada se beba smiri, stavite je spavati na leđa. Pomaže i kontakt koža na kožu. Studija iz 2020. pokazuje da se čak i nedonoščad (rođena oko 30. tjedna trudnoće) smiruju ovim kontaktom.

3. korak: 'Šššš'

Vi znate što znači zvuk 'Šššš', ali zna li to vaša beba? Sigurno! Dok je devet mjeseci bila u maternici, bebu su umirivali slični zvukovi. Ona je slušala kako radi vaš krvotok, kako dišete, otkucaje srca, šumove izvanjskog svijeta pa čak i vašu probavu.

Kada ispustite glasan 'Šššš' zvuk, proizvest ćete zvuk najsličniji onima na koje je beba navikla u maternici.
Odličan je trik i da glasno ritmično dišete tik do bebina obraza.

Korak 4: Ljuljuškanje

Jeste li pokušali 'cendravu' bebu staviti u kolica i voziti je amo-tamo. I upalilo je. Ovaj pokret je idealan za umirivanje bebe. Možete je i nositi, ljuljuškati u rukama.

kako umiriti uplakanu bebu
Shutterstock 

5. korak: Sisanje

Sisanje je jedan od refleksa s kojim se beba rodi. Nakon što je ovu radnju počela vježbati još u vašoj maternici, još u 14. tjednu, kad se rodi, beba je već profesionalac u sisanju.

Dopustite bebi da se umiri na vašim grudima, ali možete koristiti i dudu. Ako se bojite da će beba postati 'ovisna' o dudi, možda će vas razuvjeriti činjenica da se navike kod beba počnu formirati tek u dobi od šest mjeseci.