Ljubljenje djece u usta jedna je od onih kontroverznih tema oko koje se vode rasprave. Otkad je nekoliko poznatih roditelja, među kojima su Victoria i David Beckham, sestre Kardashian, Jessica Alba izjavile da ljube svoje mališane u usta, mišljenja se dijele na dva tabora.

Glumica Jessica Alba, mama dviju djevojčica, u razgovoru za časopis 'Redbook' izjavila je da ne razumije zašto je čudno da neki roditelji ljube svoju djecu u usta, a društveno je prihvatljivo dopuštati kućnim ljubimcima da ližu svoje vlasnike po licu.

Neki tvrde da svoju djecu ljube svugdje otkad su bili bebe, pa tako i u usta, dok su drugi protiv ovakvog iskazivanja ljubavi. 

Sve je počelo s tatinim plavim očima

Sada je jedan tata izazvao raspravu na TikToku nakon što je na svom profilu @tom_leeds podijelio video na kojem je sa svojim petogodišnjim sinom Romanom. 

Inače, ovaj tata poznat je po predivnim plavim očima, a komentatori su ga optužili da koristi filter kako bi uljepšao svoje plave oči, pa je pokazao da ne koristi filter, a kao dokaz da se radi o genetici, pokazao je svog sinčića koji također ima plave oči poput tate. Zatim je zamolio dječačića da ga poljubi, što je on i učinio, a ljudi su poludjeli.

Poslije toga, ovaj tata je objavio naknadni video kako bi odgovorio na ženski komentar koji mu je rekao da ne ljubi svog sina u usne zbog bakterija u ustima i jer bi mu mogao "prenijeti karijes".

"Smatram da je zabrinjavajuće što vam smeta. Ljubit ću svog sina, svoje petogodišnje dijete, na usne koliko god budem smatrao potrebnim i dokle god mi on dopusti", objasnio je Leeds.

"Zato što ga volim do kraja, i on je moj najbolji prijatelj. I jednog dana, on me neće htjeti, i vjerojatno neće htjeti imati puno posla sa mnom. Dakle, za sada ću nastaviti". Video je završio podignutim palcem i osmijehom.

Što stručnjaci kažu u ljubljenje djece u usta?

Američka akademija za parodontologiju savjetuje roditeljima da, ipak, izbjegavaju ljubljenje beba u usta jer u ustima novorođenčadi i malih beba nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. Naime, kada ta bakterija dođe do djetetovih usta, ona počinje pretvarati šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube.

Zato Akademija tvrdi da, čak i ako samo jedan član obitelji pati od parodontalnih bolesti, podložni su im svi članovi jer se slina prenosi ljubljenjem, dijeljenjem pribora za jelo, kašljanjem, kihanjem i slično. Opća akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može prenijeti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni. Iako i odrasli koji se ljube u usta mogu međusobno prenijeti klice, bebe su znatno osjetljivije jer još uvijek nemaju razvijen imunološki sustav.