Japanski znanstvenici predlažu način umirivanja uplakanih beba koji pomaže ne samo da se umire, nego i da zaspu i ostanu spavati i nakon što ih stavite u krevetić. Studija je objavljena u Current Biology, a metoda 'hodaj pa sjedi', koju možete primijeniti i na smirivanje bebe i na uspavljivanje, zapanjujuće je jednostavna i sastoji se od samo tri jednostavna koraka.

1. Držite uplakanu bebu u naručju, šetajte okolo pet minuta kako biste je umirili.
2. Nakon što beba zaspi dok je držite u naručju, sjednite i držite uspavanu bebu još pet do osam minuta.
3. Stavite bebu u krevetić.

Prirodno je da se bebe vole nositi

Inspiracija za prvi korak ove metode, odnosno nošenje bebe uokolo, dolazi iz prirode. Zamislite majku lavicu kako nosi svoju bebu u ustima. Dolazi do tzv. transportnog odgovora, koji je umirivanje. Ovakav transportni odgovor pojavljuje se kod mnogih sisavaca.

Znanstvenica Kumi Kuroda i njezini kolege u RIKEN centru u Japanu željeli su doznati može li se isti odgovor dobiti kod ljudskih beba.

Promatrali su 21 bebu u dobi od jednog do sedam mjeseci, uspoređujući njihovo ponašanje, pokrete i otkucaje srca, kao reakcije na četiri različita scenarija: drže ih majke koje sjede, drže ih mame koje hodaju, stavljaju ih u 'pokretni krevetić' (tj. kolijevka na ljuljanje ili kolica) i stavljaju ih u krevetić.

Japanska metoda za smirivanje i uspavljivanje beba djeluje za 13 minuta
Shutterstock 

Rezultati su pokazali da su uplakanu dojenčad najučinkovitije i najdosljednije umirivale mame u šetnji ili pokretni krevetići. Također, otkrili su da se uplakane bebe najbolje umire i zaspu nakon što ih netko nosi hodajući 5 minuta.

Sljedeći korak bio je staviti ih u krevetić. Uspavane bebe nastavile su spavati ako su ih mame prije polaganja u krevetić držale u sjedećem položaju pet do osam minuta. Ako bi ih spustile prije isteka pet minuta, bebe bi se probudile i zaplakale. Iako su znanstvenici testirali različite položaje i brzine stavljanja bebe u krevetić, otkrili su da je samo držanje bebe u naručju dok je mama u sjedećem položaju imalo zadovoljavajući učinak.

Važno je napomenuti da su tijekom istraživanja promatrane samo bebe sa svojim mamama, nisu bili uključeni očevi ili bake i djedovi. Također, studija je obuhvatila samo 21 ispitanika. Nadalje, znanstvenici su istaknuli kako predložena metoda nije zamišljena kao dugoročna strategija za uspavljivanje, nego trenutno smiruje bebu u situacijama kada ne pomaže uspostavljena rutina uspavljivanja.