Medicinska sestra koja vodi Instagram stranicu @tinyheartseducation koja se bavi edukacijom roditelja o odgoju djece podijelila je snimku bebe kojoj se na glavici vidi izbočena/ispupčena fontanela te upozorila roditelje da se obrate liječniku u slučaju da ovo primijete.

"Jučer sam primijetila da je fontanela na glavi moje bebe narasla. Odvela sam je doktoru i dobila je terapiju za liječenje meningitisa. Imala je 15 napadaja. Nisam znala da fontanela koja raste ili natekne može biti tako ozbiljna", napisala je majka bebe.

"Ovako izgleda ispupčena fontanela. To je kada meko mjesto na prednjoj strani glave vaše bebe strši. Ako vaša beba to ima, morate odmah kod liječnika", upozorila je medicinska sestra.

Kako je objasnila, liječnici vjeruju da je beba Sage dobila virus koji je na kraju uzrokovao oteklinu, a pritisak na njezin mozak izazvao je napadaje. Medicinska sestra i mama podijelile su ovaj video kako bi pomogle drugim roditeljima da prepoznaju ovo malo poznato stanje.

Simptomi meningitisa, encefalitisa ili bolesti koje uzrokuju pritisak u mozgu

Mekana udubljenja na glavi novorođenčeta gdje kosti lubanje nisu srasle nazivaju se fontanele. Djetetova fontanela će se mijenjati kako beba raste. Međutim, kada je beba zdrava, majke bi trebale opipati bebinu fontanelu kako bi znale njene karakteristike, obično bebina fontanela može biti ravna, blago uvučena ili blago ispupčena. Ako primijetite neuobičajene promjene na fontaneli, poput otoka, potrebno je konzultirati liječnika.

Ako primijetite izbočenu fontanelu dojenčeta, beba odbija dojku, neuobičajeno plače, s ili bez temperature, povraća, ima grčeve, plavu kožu, trebate odmah odvesti bebu u bolnicu, jer postoji rizik da beba možda ima encefalitis, meningitis, cerebromeningealno krvarenje ili neku drugu bolest koja uzrokuje povećani pritisak u mozgu.