Voće
Osnovno pravilo br. 1: jabuke uvijek posebno pospremajte jer one gnjile će uništiti ostalo voće.
Osnovno pravilo br. 2: voće i povrće ne perite prije pospremanja u hladnjak. Iznimka od ovog pravila vrijedi za bobičasto voće koje će dulje trajati ako se kratko potopi u vodu s malo octa (u omjeru 3/1). Voće zatim operite i dobro posušite prije no što ga ponovno pospremite u hladnjak.
Limun
Ostavite li limun na sobnoj temperaturi, izdržat će otprilike jedan tjedan. Ako ga se pospremi u vrećicu, dobro zatvori i pospremi u hladnjak, izdržat će i mjesec dana.
Krumpir
Krumpir voli hladno, suho i tamno mjesto. Usprkos tome, nerijetko i na takvom mjestu proklija nakon nekog vremena. Taj problem možda će vam pomoći riješiti upravo jedna jabuka u košari s krumpirima. Ona može usporiti klijanje, no povremeno ipak provjerite je li s jabukom sve u redu. Ako je počela propadati, zamijenite je zdravom.
Kruh
Najbolje se drži u kutiji za kruh. Nemate li kutiju, trebali biste ga izvaditi iz papirnate vrećice, pospremiti u plastičnu vrećicu s perforiranim rupicama koje će kruhu ipak dati malo zraka. Kruh ne bi trebalo pospremati u hladnjak jer će se tako brže osušiti.
Zelena salata
Jamie Oliver to radi ovako: otrgajte listove salate, ali ih nemojte rezati na manje komade. Zatim ih potopite 10 minuta u vodi i ocijedite.
Ladicu za voće i povrće u hladnjaku prekrijte čistom kuhinjskom krpom, listove salate polegnite na krpu pa sve prekrijte drugom krpom.
Trajno mlijeko
Ovo mlijeko propada bez kiseljenja. Ne možete niti osjetiti da mlijeko više nije dobro, a ono je pokvareno! Zato otvoreno pakiranje držite u hladnjaku (ne u polici na vratima jer je tamo temperatura viša!) i potrošite ga najbolje u 4 dana.
Sir
On mora biti u hladnjaku. Vakumirani komadi mogu stajati unutar hladnjaka do datuma koji je označen na pakiranju. Otvoreni komadi i već rezani sirevi mogu se zamotati u kuhinjsku krpu poprskanu octom.
Mrkva
Zeleno lišće mrkve odnosi mrkvama tekućinu i mrkva će s lišćem brže propasti.
Ako ste kupili mrkvu s lišćem, odstranite ga prije pospremanja u hladnjak. Mrkva će osim toga najbolje izdržati ako se omota u mokru kuhinjsku krpu i drži u ladici za povrće i voće.
Avokado
U trgovini trebate odabrati samo tvrd plod i kod kuće ga zamotati u papirnatu vrećicu ili novinski papir te ostaviti izvan hladnjaka da tako dozri.
Prepolovljeni avokado brzo pocrni. Kako biste to spriječili, ne odstranjujte košticu, a prerezanu površinu premažite maslinovim uljem ili limunovim sokom. Zreli prerezani plod može zatim u hladnjak.
Začinsko bilje
Mala plastična vrećica može učiniti čuda. Listiće stavite u vrećicu i pospremite u hladnjak. Tako spremljeni listići začina mogu trajati danima i biti svježi kao da su svježe ubrani.
Začinsko bilje u vezici stavite u čašu s vodom poput cvijeća. Ako ga ne iskoristite i vidite da bi moglo početi venuti, otrgajte listiće i pospremite ih kako je opisano gore.
Tekst: Ivona Šatrak
Izvor:www.kuhaj.hr
Foto: Profimedia
Ista prabaka: Kako je princeza Charlotte izgledala kroz godine na portretima koje tradicionalno fotka Kate Middleton
6 fraza koje roditelji ne bi smjeli govoriti djeci
3 provjerena načina za sprječavanje tantruma kod djece
7 načina kako bebi pomoći kod zatvora: Ako je stolica jako tvrda, u malim kuglicama, evo što trebate činiti
10 životnih lekcija koje možete dobiti od svoga dvogodišnjaka