Iako imaju pregršt raznovrsnih igračaka, bebe ponekad vole neke najjednostavnije stvari koje su oko njih. Vole istraživati, promatrati, a stvari koje im privuku pozornost vole dodirivati, ali i stavljati u usta. Ovih 6 stvari sigurno imate u kući, i možda vam se čini da vašu bebu neće zanimati ili da su bezazlene, ipak pripazite. 

1. Kartonske kutije

Nakon čeprkanja i pregledavanja, beba će svakako poželjeti "isprobati" kakvog je okusa ova nova igračka. Da, mislimo na ti da će je otkinuti ili odgristi komadić, staviti ga u usta i zagrcnuti se. A tiskarska boja zasigurno nije "vitamin" koji nedostaje dječjem organizmu.

2. Hrana za odrasle

Pileća kost, tvrda jabuka, kreker - igračka dva u jedan. Neki roditelji čak daju takvu hranu bebi kad joj rastu zubići da ju "gricka" i ublaži svrbež desni. Ali moramo zapamtiti da je s tim istim desnima sasvim moguće odgristi prilično velik komad. Beba ga najvjerojatnije neće moći žvakati. U najboljem slučaju će ga ispljunuti, u najgorem će se ugušiti.

3. Kozmetika

Mamine bočice jednostavno su očaravajuće. No koliko god su čvrsto zatvorene i djetetovi prstići djelovali nespretno, budite sigurni da će uspjeti odvrnuti čep. I pritom zaprljati sve oko sebe, gurajući prljavu ruku u oči i usta.

6 opasnih stvari u kući s kojima se bebe vole igrati
Shutterstock 

4. Predmeti iz kutije prve pomoći

Naravno, malo je vjerojatno da će bebi netko tek tako dati sprej za nos ili kutiju s tabletama. Ali kada je dijete bolesno, a odrasli izvade pribor za prvu pomoć i ostave ga na vidljivom mjestu u pristupnom prostoru, beba se počinje zanimati za novu stvar. Davanje čak i na minutu vrlo je opasno - beba može progutati i ili popiti lijek, znatno premašujući dozu, ili poprskati sprej u oko.

5. Daljinski i telefoni

Čak i ako pretpostavimo da beba ne izvlači bateriju iz daljinskog i pokušava je staviti u usta, daljinski se ne može nazvati sterilnim. Baš kao i telefon. A ako ga ispusti na pod, odrasli mogu kriviti samo sebe za kvar.

6. Ukrasi i nakit

Može ga staviti u usta ili nos, omotati oko vrata i skoro se ugušiti, progutati – dugačak je popis što dijete može napraviti od nakita i ukrasa. 

Izvor: Yumama