Kourtney Kardashian nedavno je krozu priču na Instagramu podijelila filtriran selfie iz kreveta. U opisu fotografije, koja je u međuvremenu istekla, mama četvero djece našalila na račun filtera koji je koristila i napisala: "Ovaj filter je lud i upravo sam popila čašu majčinog mlijeka jer mi je loše. Laku noć!"

Poznato je da Kardashian i njezina obitelj isprobavaju nekonvencionalne taktike u ime zdravlja, naime sve tri sestre Kardashian pojele su svoju posteljicu nakon poroda.

Što se tiče konzumacije majčinog mlijeka, ovaj trend postoji i kod odraslih bodybuildera. Umjesto da piju različite dodatke prehrani ili proteinske shakeove, bodybuilderi se okreću majčinom mlijeku kako bi dobili na mišićnoj masi te došli u formu.

A kakvu ulogu ima pijenje majčinog mlijeka u zaštiti od bolesti kod odraslih i je li to uopće sigurno?

Kourtney Kardashian popila je svoje majčino mlijeko jer se osjećala bolesno
Instagram/kourtneykardash 

Znanost o konzumiranju vlastitog ili tuđeg majčinog mlijeka za odrasle

Iako majčino mlijeko ima čitav popis zdravstvenih dobrobiti za bebe koje utječu i na zdravlje u odrasloj dobi (ne zovu ga uzalud tekućim zlatom), čini se da na odrasle nema isti utjecaj, bilo da se radi o vlastitom ili tuđem. Jedno je sigurno: ne biste smjeli uzimati majčino mlijeko iz nepoznatog izvora, jer bi ono moglo sadržavati bakterije ili viruse koji uzrokuju zarazne bolesti, prema Journal of the Royal Society of Medicine.

Ispostavilo se da postoje neki dokazi da bi se protein-lipid u majčinom mlijeku poznat kao HAMLET mogao smatrati dobrim u prevenciji nekih vrsta raka. Štoviše, konzumacija vlastitog majčinog mlijeka može pomoći u liječenju ili prevenciji određenih bakterijskih infekcija koje su otporne na antibiotike. Međutim, važno je napomenuti da su podaci u ovom trenutku vrlo ograničeni, pa biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što popijete svoje mlijeko, a pogotovo ako ste u potrazi za bilo kakvim svojstvima za jačanje imuniteta ili borbu protiv bolesti.

Majčino mlijeko može biti lijek kad se koristi lokalno

Unatoč tome, postoji malo više dokaza da kada se koristi lokalno, majčino mlijeko može pomoći u ublažavanju simptoma kožnih bolesti poput ekcema i dermatitisa te može ublažiti bolne, ispucale bradavice uzrokovane dojenjem. Također je koristan za njegu pupka, infekcije očiju kod bebe i za liječenje pelenskog osipa zahvaljujući jedinstvenoj mješavini spojeva koji se nalaze u majčinom mlijeku i koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv bolesti.

Na kraju, ipak je potrebno više istraživanja o ovoj temi kako bi se donijeli konkretni zaključci. A kako trenutno stoji, pijenje majčinog mlijeka u ime obrane ili liječenja bolesti čini se u najboljem slučaju dvojbenim. Kao i sa svim drugim što je povezano s vašim zdravljem, jedino pregled kod liječnika i njegov savjet može vam pomoći da se osjećate bolje, bez obzira na to što vas muči.