Bebe su tako slatke, čak postoji znanstveno objašnjenje za to, i kad ih vidimo poželimo ih grliti i ljubiti, ali za novorođenčad ljubljenje, a i dodirivanje bez da ste prije oprali ruke može biti opasno. Na ovaj problem osvrnula se medicinska sestra koja vodi Instagram profil tinyheartseducation.

"Bilo bi bolje da sam ljudima rekla da ne mogu poljubiti moje dijete, možda nam ne bi dolazili kad su bolesni. Htjela sam im reći da operu ruke prije nego što drže bebu, onda možda ne bih da završim u bolnici s bolesnim djetetom, sad bih voljela da sam nešto rekla!", iskustvo je jedne mame u objavljenom videu.

U opisu videa pojašnjeno je: "Vi ste zaštitnik svoje bebe, njihov odvjetnik, osoba kojoj je dodijeljeno da pazi na nju. Vodila bih milijun teških razgovora, rado izazvala svakoga tko se ne slaže i pozdravila taj neugodan osjećaj ako to znači da tako mogu zaštititi svoje dijete. Ako je itko trebao razlog da ovo kaže. Ovo je tvoj razlog."

Mnoge mame susreću se s ovim problemom kad ljudi jednostavno ne razumiju ili se uvrijede kada ih zamoli, pogotovo prehlađenu osobu da ne dolazi u posjet, da ne dira i ne ljubi bebu ili da opere ruke prije nešto što će je dodirnuti. Mnogi diraju bebe za ručice koje one zatim stavljaju u svoja usta. 

Zašto ljubljenje beba može biti opasno i što reći gostima i rodbini?

I ljubljenje malih beba može biti posebno opasno, jer ako beba dođe u kontakt s herpesom, može se se dogoditi tragedija. 

Food influencerica Annabel Karmel izgubila je dijete kad je bilo staro samo tri mjeseca. Njezina kći Natasha dobila je encefalitis, virusno oboljenje koje napada mozak i izaziva tešku upalu moždanih ovojnica. Bila je zaražena virusom, i to najvjerojatnije preko poljupca odrasle osobe koja je imala herpes jer je to najčešći način na koji se malene bebe zaraze ovim virusom.

Savjete kako se postaviti kad vaši gosti, rođaci ili prijatelji dolaze u posjet vašem novorođenčetu, donosimo s portala Yumama:

1. Zahvalite se, ali...

Naglasite svoju zahvalnost za nečiju ljubav i interes za bebu dok nježno učvršćujete svoje pravilo. Na primjer, "Stvarno cijenimo koliko vam je stalo do bebe. Kako bi bila zdrava, za sada izbjegavamo ljubljenje. Hvala vam na razumijevanju."

2. Educirajte ljude

Edukacija je ključna, ali ako to činite na najpristojniji mogući način, koristit će vam. Započnite razgovor smirenim i pristojnim objašnjenjem razloga za pravilo. Možete reći nešto poput: "Odlučili smo ne poljubiti bebu kako bismo smanjili rizik od izlaganja virusima i bolestima. Njihov imunološki sustav još se razvija i želimo učiniti sve što možemo da ih održimo zdravima."

3. Duhovit pristup

Poboljšanje raspoloženja humorom može biti učinkovit način da prenesete svoje pravilo bez stvaranja napetosti. Na primjer, "Uveli smo strogu politiku 'zabrane ljubljenja' za bebe - to je najnoviji trend u higijeni beba! Nadamo se da ćete se pridružiti pokretu i pomoći da beba bude zdrava i sretna."

4. Predložite alternativu

Postoji mnogo drugih načina na koje voljene osobe mogu pokazati svoju ljubav vašoj novoj bebi bez kršenja pravila "bez poljupca". Potaknite ih da se zbliže s bebom nježnim dodirom, razgovorom ili čak slanjem poljupca iz daljine. Na taj način preusmjeravate njihovu naklonost na način koji je u skladu s vašim smjernicama.

5. Kad sve drugo zakaže, okrivite liječnika

Ako vam je teško izravno izraziti svoju zabrinutost, možete igrati na kartu liječnika. Spominjanje medicinskog savjeta može dodati težinu vašoj odluci. Možete reći: "Naš pedijatar savjetovao nam je da budemo oprezni s bliskim kontaktom s bebom kako bismo spriječili moguće zdravstvene probleme. Nadamo se da razumijete i podržavate našu odluku."