Neke rečenice koje su prihvaćene i raširene u odgoju djece zapravo loše utječu na djecu. Otkrivamo neke fraze koje roditelji često govore djeci, a ne bi smjeli.

1. Budite skromni, ne izdvajajte se od drugih

Nekad je to mišljenje bilo opće prihvaćeno i smatralo se gotovo sramotnim isticati se od drugih. No, svijet se promijenio i to je sasvim u redu, dapače poželjno je učiti dijete da ima svoje mišljenje, da zna prihvatiti kritiku i slično.

2. Ja sam stariji i zato sam u pravu

Roditelji ovu frazu često izgovaraju kako bi ih dijete poslušalo, ali to guši važnu vještinu postavljanja pitanja, kritiziranja i svađanja, koja je vrlo korisna u odrastanju i kasnije.

Svakako, nije dobro učiti dijete da uvijek treba slušati starije jer će ga to navesti da sluša stranca na ulici, koji možda nema dobre namjere.

6 fraza koje roditelji ne bi smjeli govoriti djeci
Shutterstock 

3. Dobri dječaci/djevojčice se ne ponašaju tako

Zapravo, većina rodno određenih izraza loša je za djecu - dječaci ne plaču, ne igraju se s lutkama, djevojčice se ne igraju autićima, ne igraju nogomet... Srećom, ti se izrazi danas manje koriste nego prije, pa dječaci znaju da je sasvim u redu izraziti svoje emocije, a djevojčice uživaju i u "muškim" sportovima.

4. Nikada ništa ni od koga ne tražite

Super je učiti dijete da bude samostalno, ali ne treba ga učiti da se u životu ne može osloniti ni na koga. Mališan tako uči da se nikome ne može obratiti za pomoć ili uslugu, da je to znak slabosti i da se sa svim izazovima mora nositi sam.

6 fraza koje roditelji ne bi smjeli govoriti djeci
Shutterstock 

5. Moraš ovo učiniti

Zapravo, sposobnost da se prisilite da završite nešto što je važno, ali u čemu ne uživate, nije tako loša. Štoviše, pomoći će djetetu da shvati da je za postizanje rezultata u školi i sportu potrebno puno raditi.

Međutim, ako dijete ima previše toga za napraviti, s vremenom može prestati slušati vlastite  želje. Stoga, kada mu kažete da nešto mora učiniti, najbolje je objasniti zašto i kome je to važno.

6. Dijeli s bratom/sestrom, ne budi sebičan

Zbog straha da im dijete ne bude sebično, mnogi roditelji tjeraju svoje dijete da dijeli igračke i osobne stvari. To nije uvijek dobro jer mališan na taj način uči da je sasvim u redu ne poštovati svoje granice i osobne stvari te da nema pravo reći ne.

Svakako je važno dijete naučiti dijeliti, ali vodite računa o njegovoj dobi i karakteru. Jednostavno, u određenim fazama odrastanja normalno je da djeca ne žele dijeliti, pa je sasvim u redu predložiti mu da dijeli igračke s drugima, no ne morate ga baš prisiljavati na to.

Izvor: Yumama