Pogotovo ako ste roditelji prvi put, tijekom prve godine djetetova života susrest ćete se s raznim simptomima i raznim zdravstvenim tegobicama koje bi se vama mogle činiti strašima, a zapravo su česta i normalna pojava. 

Tijekom prvih godinu dana djetetov se imunološki sustav razvija i posve je normalno da dijete zakašlje, dobije svoju prvu temperaturu, bljucka češće u nekom razdoblju, ima kolike

No u nekim situacijama, kada su uobičajene tegobe popraćene još nekim simptomima, ipak je dobro potražiti pomoć pedijatra

Evo pregleda najčešćih dječjih tegoba i kada se obratiti liječniku za pomoć. 

pelene u kanti
Shutterstock 

Proljev: Kod djece se proljev najčešće pojavljuje kao simptom neke virusne infekcije ili kao reakcija na hranu koja djetetu ne odgovara. Ako beba dobije proljev, najvažnije je da je održite dovoljno hidriranom. Ako je beba mlađa od 6 mjeseci i ako proljev traje duže od 24 sata te se uz njega pojavljuju i simptomi kao što je visoka temperatura, povraćanje, manje mokrih pelena nego što je uobičajeno, ubrzan rad srca, krvava ili crna stolica ili bol u trbuhu, obavezno se javite liječniku.

mama mjeri temperaturu
Shutterstock 

Visoka temperatura: Odmah kontaktirajte pedijatra ako je beba mlađa od 3 mjeseca, a ima rektalnu temperaturu višu od 38 stupnjeva. Ako je u dobi od 3 do 6 mjeseci, a rektalna joj je temperatura viša od 38, 5 stupnjeva. Usput obratite pozornost i na druge simptome kao što su kašalj, povraćanje ili proljev, i ako je beba letargična. Pobrinite se da dijete uzima dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo.

pije beba čaj
Shutterstock 

Zatvor: Neke bebe imaju stolicu i do nekoliko puta dnevno, a nekima prođe i nekoliko dana da ne zaprljaju pelena. Stoga glavni je pokazatelj da dijete pati od zatvora ako je stolica tvrda, a kakanje bolno. Liječnik će vam sugerirati povećan unos tekućine te sok od šljiva ili kruške, ali prirodni. da dodate nekoliko dodatnih unci vode ili malo soka od suhih šljiva u djetetovu bočicu ili šalicu. Ako zatvor potraje duže vremena, ponovno kontaktirajte liječnika.

osip
Shutterstock 

Osip: Bebe imaju vrlo osjetljivu kožu. Osip može varirati od prištića, malih bijelih kvržica pa do crvenih, suhih mrlja koje svrbe (ekcem). Kako biste izbjegli pelenski osip, često mijenjajte pelene, a za zaštitu nanesite mast. Kod ekcema preskočite jake sapune i hidratizirajte djetetovu kožu. Većina osipa nije ozbiljna. No nazovite liječnika ako primijetite da bebu smeta, ako se osip pretvorio u plikove ili ako je beba ima temperaturu.

Kašalj: Kao prvo, detektirajte je li riječ o suhom ili produktivnom kašlju. Kašalj s blagom temperaturom često je posljedica prehlade, dok viša temperatura, koja traje duže od tri dana, može ukazivati na ozbiljnije upale pa se obratite pedijatru. Dajte djetetu više tekućine nego inače, a ovlaživač s zraka i redovita higijena nosića mogu pomoći. Nemojte davati lijekove za kašalj ili prehladu bebama ili djeci mlađoj od 4 godine bez konzultiranja s liječnikom.

Bolovi u trbuščiću: Kada vaše dijete ima problema s trbuščićem, vjerojatno će puno plakati i neutješno plakati, savijati se u leđima i bljuckati ili čak povraćati. Uzrok mogu biti dojenački grčevi, refluks ili problem s određenom vrstom hrane ako je beba prešla na dohranu. Naravno, može biti i neka virusna infekcija. Većina bolova u trbuhu je bezopasna i kratka. No ako vaše dijete povraća, ima proljev, postane letargično ili ima visoku temperaturu, nije zgorega nazvati liječnika.

beba plače
Shutterstock 

Nicanje zubića: U dobi od oko 6 mjeseci, bebama počinju nicati zubići. Zbog toga dijete može biti nemirnije, može pokazivati znakove oslabljenog apetita, može biti plačljivo, a neki klinci imaju i povišenu temperaturu i osip. Nježno masirajte bebine desni prstom ili joj dajte nešto hladno za žvakanje, a u ljekarnama postoje i gelovi za umirivanje desni.

Plinovi: Posve normalna pojava! No kako bebu ne bi mučili plinovi, obavezno je nakon obroka podrigujte, a možete i prekinuti hranjenje pa je podrignuti te opet nastaviti s hranjenjem.

Začepljen nosić: Beba je začepljen nosić? Nemojte koristiti lijekove za prehladu bez recepta kod djece mlađe od 4 godine. Umjesto toga, koristite fiziološku otopinu kako biste razrijedili sluz, a potom je 'isisajte' iz djetetova nosa štrcaljkom ili nazalnim aspiratorom. Noću uključite ovlaživač zraka.

Bljuckanje: Uobičajena - i bezopasna pojava! Najnormalnije je da bebe malo bljuckaju nakon hranjenja. Čak je česta pojava da i malo veća djeca ponekad povrate nakon jela ako im nije hrana 'dobro sjela'. Ako nema nikakvih drugih zabrinjavajućih simptoma niti dijete boli trbuščić, nema potrebe za liječnikom.

Neutješan plač: Kada se vaša beba osjeća loše, osjećate se i vi. Ako beba neutješno plače, pokušajte otkriti uzrok. Prvo provjerite ima li temperaturu, je li gladna, je li joj mokra pelena, treba li podrugnuti. Pokušajte ostati mirni i vjerujte svojim instinktima. Znakovi za posjet liječnikju su: promjena apetita, letargija, problemi s disanjem, osip – posebno ako se brzo širi, visoka temperaturau i nedostatak mokrih pelena.