Priprema djeteta na stomatološki pregled može pomoći u smanjenju anksioznosti i stvaranju pozitivnog iskustva. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pripremili dijete na stomatološki pregled.

1. Razgovarajte s djetetom

Prije posjeta stomatologu, razgovarajte s djetetom o tome što može očekivati tijekom posjeta. Objasnite im da će ih stomatolog pažljivo pregledati i da će imati priliku postavljati pitanja ako nešto nije jasno.

2. Pozitivan pristup

Pokušajte održavati pozitivan stav i pristup prilikom razgovora o posjetu stomatologu. Naglasite važnost redovitih stomatoloških pregleda kako bi se osiguralo zdravlje njihovih zubića.

3. Igrajte se stomatologa

Prije posjeta stomatologu, možete se igrati "stomatologa" kod kuće. Dajte djetetu četkicu za zube i pokažite im kako pravilno četkati zubiće plišanim igračkama ili lutkama. Pročitajte slikovnicu o zubima i stomatologu, pustite pjesmicu o stomatologu.

7 savjeta naše stomatologinje kako dijete pripremiti na prvi pregled zubi
Shutterstock 

4. Posjetite stomatološku ordinaciju

Ako je moguće, povedite dijete na kratki posjet stomatološkoj ordinaciji prije samog pregleda. Najčešće je to kod redovitih pregleda roditelja, dok je dijete u pratnji. Pregled kratko traje, a dijetetu se omogućuje da vidi okruženje, upozna stomatologa i vidi roditelja kako sjeda na stomatološku stolicu.

5. Podrška i ohrabrivanje

Budite podrška svom djetetu tijekom cijelog procesa. Pohvalite ih za hrabrost i suradnju te ih ohrabrujte da postavljaju pitanja i izražavaju svoje osjećaje.

6. Donesite omiljene igračke ili knjigu

Ako je dopušteno, dopustite djetetu da donese omiljenu igračku ili knjigu koja ih može opustiti i odvući pažnju tijekom čekanja ili samog pregleda.

7. Nagradite pozitivno ponašanje

Nakon uspješnog posjeta stomatologu, nagradite dijete za njihovo hrabro ponašanje. To može biti mali poklon ili izlet koji će ih motivirati za buduće posjete stomatologu.