Ne može se reći kako će bebina kosa izgledati ili koliko će biti duga. Neke se bebe rađaju s puno kose, a neke sa savršeno ćelavom glavom. Oboje je sasvim normalno i sve će bebe s vremenom imati vlastitu kosu, piše Yumama.

Zašto se neka novorođenčad rađa s bujnom kosom, dok je neka ćelava?

Gube li bebe kosu?

Kratak odgovor je da. Tijekom trudnoće neki će hormoni proći kroz posteljicu i cirkulirati tijelom vaše bebe, a ubrzo nakon rođenja, razina ovih hormona počinje opadati. Ako je vaša beba rođena s bujnom kosom, primijetit ćete da će početi ispadati. Isto se događa i novopečenim mamama kada njihovi bujni pramenovi kose polako nestanu nakon rođenja djeteta. Kasnije ćete možda vidjeti da vam odjednom ispada puno kose. To je zbog telogenog efluvija, procesa u kojem kosa gubi tri do četiri mjeseca nakon stresnog događaja.

Nemojte paničariti kada nađete razbacanu dječju kosu po madracu ili autosjedalici. Kosa novorođenčeta počinje ispadati tijekom drugog mjeseca, nastavljajući sve dok beba ne napuni 6 mjeseci. Ako vaša beba većinu vremena provodi na leđima, možda ćete primijetiti veću ćelavu točku na njenom potiljku. Kada se pojavi nova kosa, možete primijetiti da je drugačija nijansa od izvorne boje, obično svjetlija. Tekstura će vjerojatno biti drugačija, jer je kosa novorođenčadi obično vrlo fina i lomljiva. Koliko god bili uzbuđeni zbog njihovih novih pramenova, odgodite oblikovanje frizurice ili korištenje bilo kakvih gumica za kosu dok malo ne naraste.

Kako njegovati glavicu bebe s malo kose

Dakle, vaša beba ima manje kose od bebe vaše prijateljice ili je uopće nema. Svaka beba je drugačija, a pozitivno je što je manje posla prati kosu.

Koristite krpu za nježno čišćenje tjemena i pazite kada se pojavi nova mekana kosa, jer hoće. Većini beba kosa će izrasti do prvog rođendana. Genetika također igra ulogu u tome. Ako vaša beba izgleda ćelavo dok se približava svom drugom rođendanu, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim uzrocima ćelavosti bebe. Ćelavost kod beba retko može biti uzrokovana gljivicom ili može biti autoimuno stanje. Postoje tretmani dostupni za oba slučaja.

Zašto beba još nema kosu
Shutterstock 

Proizvodi za njegu beba

Upamtite da je bebina koža vrlo osjetljiva i neki proizvodi poput šampona, sapuna i deterdženata za pranje rublja, iako su napravljeni za bebe, mogu biti grubi za njihovu kožu. Koristite najblaži, najprirodniji deterdžent koji možete pronaći za njihovu posteljinu i odjeću i držite se osnova kada je riječ o kupanju vaše bebe. Birajte blage proizvode bez mirisa, boje koje neće iritirati kožu.

Ponekad je sve što trebate kupati bebu u toploj vodi s mekom krpicom i najmanje sapuna jer se ne prljaju, osim pelenskog dijela. Američka pedijatrijska akademija preporučuje kupanje djeteta ne više od nekoliko puta tjedno.

Tjemenica

Mnoge će bebe imati napade masnog, ali ljuskavog vlasišta, neke više nego druge. Ako primijetite mrlje suhe kože koje izgledaju kao perut ili veće mrlje i crvenilo na bebinoj glavi, vjerojatno se radi o tjemenici.

Točni uzroci ovog stanja još uvijek nisu u potpunosti poznati. Najbolja pretpostavka je da hormoni trudnoće utječu na bebine uljne žlijezde, zbog čega njihova koža luči više nego inače.

Ljuskice koje primijetite na njihovoj koži prilično su suhe, ali vašem djetetu ne smetaju niti su zarazne. Obično se pojavljuju tijekom prvog tjedna nakon rođenja i mogu trajati nekoliko mjeseci, ponekad čak i nakon 1. rođendana. Često perite bebinu glavu vlažnom krpom, a zatim mekom četkom kako biste se riješili ovih naslaga. Neke bebe dobro reagiraju na korištenje ulja (na primjer, maslinovog ulja ) za nježno masiranje i opuštanje kože koja se ljušti. Ako se epididimis proširi preko glave, liječnik vam može preporučiti medicinski šampon. Svakako koristite samo prirodna sredstva za čišćenje bez mirisa kako biste smanjili rizik od ekcema kod bebe.

Kada se obratiti liječniku

Ako kosa vaše bebe nastavi ispadati nakon 6 mjeseci, provjerite sa svojim liječnikom za moguće druge probleme kao što su nedostaci u prehrani, autoimune bolesti ili gljivice. Crvene mrlje ili iscjedak bilo koje vrste mogu ukazivati ​​na moguće alergije i druge probleme s kožom.

Ne brinite ako se vaša beba rodi s malo kose ili bez nje, ili izgubi većinu tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja. Pobrinite se da ih držite podalje od sunca, pogotovo ako im je tjeme izloženo. Uživajte u svakom danu sa svojom bebom i slavite čaroliju tih prvih nekoliko mjeseci, a da pritom ne dopustite da dilema o kosi utječe na vaše osjećanje.

 Izvor: Yumama