Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masaže pomažu trudnicama kod bolova u leđima

Masaža može pomoći trudnicama u svim fazama trudnoće. Koje su prednosti masaže za trudnice?

 bol u ledima

Mnoge žene u trudnoći pate od bolova, ukočenosti i pritiska, a često osjećaju i dodatni stres. Osim toga, kako trudnoća odmiče, spojevi zdjelice postaju sve mekši jer se tijelo priprema za porođaj, a to često uzrokuje bolove u leđima. Zato je masaža tijekom trudnoće idealna terapeutska metoda za različite potrebe trudnice. Masaža poboljšava funkciju mišića, cirkulaciju i općenito tjelesni tonus, oslobađa od psihičkog i fizičkog umora. Zbog velikih tjelesnih i hormonskih promjena koje se pojavljuju kod buduće majke, neki liječnici ne preporučuju masažu tijekom prvog tromjesečja. Drugo i treće tromjesečje dobro je vrijeme za početak prenatalne masaže.

Jako je važno da terapeut koji masira trudnicu poznaje stanje trudnoće i anatomiju trudnica. Ne preporučuje se jaka masaža, trudnica ne bi nikad smjela osjetiti nelagodu i bol. Pri masaži trudnice ne smiju se stimulirati refleksne zone, neurolimfatičke te akupresurne točke. Sakralnom i lumbalnom dijelu kralježnice treba pristupati vrlo nježno i oprezno, a najbolji način da se odredi optimalna jačina pritiska jest otvorena komunikacija između trudnice i osobe koja ju masira.

Masažom cijelih leđa, vrata, nogu, stopala i laganim glađenjem trbuha kod trudnica se smanjuje bol u leđima i pojačava prokrvljenost tijela.

Masaža nogu, glađenje od članaka prema bedrima, može pomoći opuštanju tijela, smanjenju bolova i oticanja nogu. No treba izbjegavati dodirivanje proširenih vena.

Umirujući efekt masaže može pomoći opuštanju i smirenju, a neke trudnice tvrde da lagana masaža trbuha uspavljuje fetus. Masažni stol mora biti postavljen tako da se trudnica nalazi u poluležećem stavu ili na boku, dok se masaža leđa u visokoj trudnoći može raditi i dok trudnica sjedi na stolcu. Jako je važno da je trudnica u ugodnom položaju, pa se treba poslužiti i jastucima ako je to potrebno kako bi se postigao najudobniji položaj. Masaža može trajati do sat vremena ako je trudnici ugodna. Jednom tjedno tijekom drugog tromjesečja, a dva puta tjedno ili više tijekom trećeg tromjesečja dobra je mjera masaža, a losioni bez mirisa najbolji su odabir tijekom masaža jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi. Masaža je korisna svakome, čak i trudnicama s višeplodnom trudnoćom.

Kod komplikacija u trudnoći ne preporučuje se masaža

Ipak, neka stanja, koja mogu i ne moraju biti povezana s trudnoćom, isključuju masažu ili određene vrste masaže. To uključuje trudnice s povećanim rizikom prijevremenog porođaja; žene s krvnim ugrušcima ili krvnim poremećajima, jačim vaginalnim iscjetkom (voden ili krvav); dijabetesom; zaraznom bolesti; vrućicom; povraćanjem; preeklampsijom; visokim krvnim tlakom; jutarnjim mučninama; bolovima u trbuhu... Zato je važno da trudnice posjete svog liječnika prije masaže. Ako liječnik ne preporučuje masažu donjeg dijela leđa i trbuha, mogu se raditi masaže lica, ruku i stopala, koje također jako gode trudnicama. 

Foto: Thinstock

Najnovije