Beba ovisno o maminoj aktivnosti uređuje i svoje aktivnosti. Kad se u pokretu, spava, a kad se mirni onda se ona budi

Od 8. tjedna trudnoće dijete počinje percipirati kretanje majke. Ono od 11. tjedna također postaje vrlo živo te se refleksno izvija pomičući cijelo tijelo poput malog gimnastičara. No, budući da je maleno i okruženo plodovom vodom, majka pomicanje ne može osjetiti. Dijete će, međutim, osjećati majčine pokrete.

Dok ste vi aktivni beba spava

Primijetit ćete da vaša beba funkcionira ovisno o tome krećete li se ili mirujete. U drugom tromjesečju dok hodate, beba se najčešće umiri jer je kretanje lagano ljuljuška i smiruje poput kolijevke pa tada najčešće spava. Nažalost, čim legnete i umirite se, situacija se mijenja. Posteljica postaje bolje prokrvljena, krv brže dolazi do djeteta, a s njom dolaze veće količine hrane i kisika. Zbog toga bebe znaju živnuti.

Želite li joj poručiti da biste željeli spavati, legnite na bok, milujte trbuh i recite joj da je sada vrijeme za spavanje. Možda vam poručuje da bi voljela više komunicirati s vama, no vi to tijekom dana nedovoljno činite ili zbog drugih obaveza ne primjećujete. Posvetite se bebici i ona će vas poslušati.

Kako i u kojem mjesecu stimulirati razvoj osjetila bebe u trbuhu?

Rani razvoj osjeta dodira

Beba u trbuhu sluša zvukove majčina tijela

Bebin osjet vida i okusa razvija se u 7. mjesecu trudnoće

Kada stimulirati bebu u trbuhu?

Komunikacija s bebom u trbuhu

Foto: Thinkstock