Jedan od najpoznatijih ruskih psihologa Mihail Labkovski, koji iza sebe ima 40 godina iskustva, otkriva što se događa u mozgu djeteta nakon što ga roditelj istuče.Kad smo u stanju stresa, primjerice, prijetnja nam 'visi nad glavom', rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol - u krvi se oslobađa skupina takozvanih glukokortikoidnih hormona. To su "hormoni stresa" koji su odgovorni za reakciju borbe ili bijega. Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno utječe na tijelo. Zato se ovi hormoni ne oslobađaju u krvi kod djece u prisustvu roditelja (osobito majke). Tako priroda štiti djetetov organizam u razvoju od dodatnog stresa.

Ako sam roditelj postane izvor stresa, tada dijete to nasilje neće doživljavati kao opasnost. Drugim riječima, nema stresa, njemu je to "normalno", sve je u redu, tako mora biti jer to dolazi od strane roditelja. I što će se dogoditi ako dijete dođe u kontakt sa stvarnom prijetnjom odrasle osobe? Odgovorit ću vam s psihološke, a ne s fiziološke strane. Postoje dva scenarija: dijete će postati agresor ili žrtva.

Tući dijete znači slomiti mu vjeru u život. Molim vas da smognete snage u sebi i shvatite koliko je pogrešno tući djecu! Moguće je da ste i sami u djetinjstvu dobili batine, a vjerojatno se i danas sjećate tih batina kao najbolnije stvari u svom djetinjstvu. Prijatelji, ovo je vrlo ozbiljna i vrlo važna tema. Iskreno se nadam da razumijete o čemu govorim", objasnio je stručnjak.

shutterstock_1887726640.jpg
Shutterstock Ako ga tučete dijete će kasnije ili postati agresor ili žrtva

Izvor: Stil.rs