Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNE ŽIVOTNE LEKCIJE KOJE ČESTO OSTANU NEIZREČENE: Što sve dječaci trebaju čuti od svojih očeva

Autor Jelena Pervan

Ono što se kaže usput, može biti ključno za formiranje djeteta.

 tata i sin se grle Izvor: Shutterstock

Roditelji svojoj djeci stalno daju različite informacije koje prvenstveno služe kao dio odgoja. No ono što govore ili čine usput djeca čuju i usvajaju i više nego ono što dobiju direktno. Djeca ne znaju što se događa u glavama roditelja pa je važno da im se određene situacije objasne na glas. Takav pristup pomaže u boljoj izgradnji djetetove emocionalne inteligencije i regulacije, uči ga postupati s drugima, izražavanju emocija i ranjivosti te prihvaćanju krivnje. Važno je da neizrečene stvari roditelji kažu na glas i djevojčicama i dječacima, ali budući da se pokazivanje ranjivosti i emocija tradicionalno manje potiče kod muške djece, važno je da dječak od svog tate čuje neke od ovih stvari, piše Fatherly.

Lijepe riječi o mami

Reći partnerici da je volite ispred djeteta je predivno, ali tu izjavu možete potkrijepiti primjerima i djetetu objasniti zašto volite njegovu mamu. Kad je uhvatite da čini nešto lijepo za vas, recite to na glas i dajte joj kompliment pred djetetom kako bi primijetilo da cijenite njezinu brigu i ljubav.

Istina o teškim trenucima

Važno je da tate svojim dječacima govore o stvarima koje im ne idu po planu i koje nisu odradili kako su zamislili. Umjesto da krenete psovati ili se nervirati kad vam pred djetetom nešto krene po zlu, recite mu da ste zeznuli i da ste zbog toga frustrirani. Isto tako, prokomentirajte što ćete drugi put napraviti drugačije. Ovako mu pokazujete da je u redu griješiti i da se oko toga ne treba pretjerano uzrujavati te da je dobro iz svojih grešaka učiti.

 tata čita s djetetom Izvor: Shutterstock

Izražavanje emocija

Izražavanje sreće je dobro, ali izražavanje tuge ili brige jednako je važno. Svojim sinovima pokažite da je ranjivost prirodna te da je svaka emocija vrijedna, iako neke nisu ugodne.

Traženje pomoći

Pokažite sinu da je u redu tražiti pomoć. Ne moraju to biti epske geste, dovoljno je da zamolite partnericu pred djetetom da vam pregleda neki mail ili da zamolite prijatelja da vam izmasira bolno rame. Dijete će tako naučiti da je njegov tata dovoljno snažan i pametan da zna prepoznati kad nešto ne može sam te da je u životu važno oslanjati se na ljude i tražiti pomoć.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije