Neka se djeca jednostavno ne vole igrati sama. Vole uključivati roditelje u sve igre, objašnjavati im procese, a često to čine i u vrtiću, s drugom djecom ili odgojiteljima. Iako roditeljima to može postati frustrirajuće, stručnjaci objašnjavaju da je riječ opozitivnom znaku sazrijevanja jer ukazuje na dobru interakciju s odraslima i drugom djecom. Jasno je da se ne možete po cijeli dan igrati sa svojom djecom pa stručnjaci za Today's Parent magazin predlažu nekoliko strategija kako djetetu samostalnu igru učiniti zanimljivom. 

Započnite polako

Najavite djetetu na vrijeme da ćete otići na nekoliko minuta, npr. oprati suđe, da nećete otići daleko i da ćete se brzo vratiti. S vremenom ćete moći produljivati svoje odsustvo, važno je ostati strpljiv dok se to ne dogodi. Nemojte se iskradati dok dijete ne gleda jer tako možete samo povećati njihovu potrebu za vama.

igranje s djetetom
Shutterstock 

Redovito rotirajte igračke

Odaberite nekoliko djetetovih igračaka, spremite ih u kutiju i maknite na nekoliko tjedana. Kad ih vratite, djetetu će se činiti relativno novima pa će to biti dobra distrakcija od manjka vaše prisutnosti. Takve rotacije možete raditi svakih nekoliko tjedana.

Paralelna igra

Kako biste potaknuli djecu na samostalnu igru, dajte im primjer. Predložite im da listaju slikovnicu dok vi, pored njih, čitate knjigu. Možete im predložiti da crtaju za stolom dok vi za istim stolom rješavate račune. Djeca vole biti kao vi i rado će imitirati vaše ponašanje.

Planirajte druženja s drugom djecom

Iako će se na prvu činiti kao medvjeđa usluga jer ćete djetetu osigurati društvo i tako mu onemogućiti učenje da se igra samo, stručnjaci tvrde da se dijete i u ovom slučaju uči samostalno igrati. Nekoliko sati provedenih u borbi zmajeva, igri skrivača, uspavljivanju lutki s drugom djecom, vašem će djetetu osnažiti maštu i dati mu ideje za samostalnu igru kod kuće.

Uključite dijete u svakodnevne poslove

Djetetovu potrebu za pažnjom nahranite uključivanjem u jednostavne, svakodnevne radnje koje obavljate. Neka vam pomogne u pranju suđa, slaganju odjeće, čišćenju stola. Vi ćete na miru obaviti ono što trebate, a dijete će se osjećati uključeno i zadovoljno nakon obavljenog zadatka.