Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRISUTNIM RODITELJSTVOM PROTIV UŽURBANOG ŽIVOTA: 7 jednostavnih navika uz koje ćete se bolje povezati s djetetom

Autor Jelena Pervan

Psihologinja savjetuje na koje se sve načine možemo istinski povezati s djecom.

 mama i dijete razgovaraju Izvor: Shutterstock

Najljepši trenuci s djecom oni su u kojima se osjećamo istinski povezano s njima. Mazimo se, razgovaramo, smijemo i uživamo u njihovom prisustvu. Ipak, ubrzani način života takve trenutke često svodi na nekoliko minuta dnevno. Psihologija i autorica popularnih knjiga o roditeljstvu, Laura Markham, predlaže nekoliko jednostavnih navika koje nam mogu pomoći u povezivanju s djecom.

1. Grlite, grlite i još malo grlite svoje dijete

Neka zagrljaj bude prvo što ćete dati svom djetetu kad se probudi i zadnje što će dobiti od vas prije spavanja. Grlite ih kad ih ispraćate u vrtić, kad se ponovno sretnete, kad ih zateknete da crtaju za stolom.

Prođite kroz njihovu kosu, potapšajte ih po leđima, izmasirajte im ramena. Gledajte ih u oči i poklonite im osmijeh svaki dan. Dodiri nas zbližavaju više od svake riječi.

2. Igrajte se

Igra s djecom ne treba uvijek biti na podu, s igračkama. Igrati se možete na različite načine. Bebe i manja djeca će uživati u jednostavnim igrama skrivača, u zajedničkom proizvođenju smiješnih zvukova, škakljanju, mijenjanju glasova i sl.
Sa starijom djecom možete isprobati različite igre pretvaranja i glumačke igre. Izmišljajte riječi, igrajte se kuhara, poštara, frizera. Igre ne trebaju trajati dugo, važno je da ste u njima potpuno prisutni.

3. Isključite mobitel i laptop kad ste s djecom

Bez ovoga nema stvarnog povezivanja s djetetom. U trenucima posvećenosti, maknite sve uređaje koji vas vuku da ih pogledate. Slušajte svoje dijete i poklonite mu sebe bez distrakcija.

Čak i gašenje glazbe za vrijeme vožnje može biti dobar način za povezivanje s djetetom jer otvara mogućnost za razgovor.

4. Budite nasamo sa svakim svojim djetetom

Barem 15 minuta dnevno poklonite svom djetetu vrijeme samo za vas dvoje. Ako imate više djece, nastojte to napraviti sa svakim od njih, svaki dan.

Ponekad pustite da dijete vodi i odlučuje kako ćete to vrijeme provesti, a ponekad vi preuzmite kormilo i predložite zajedničku aktivnost.

5. Prigrlite djetetove suze i emocije

Vaše dijete mora izraziti sve svoje emocije inače će one značajno utjecati na njegovo ponašanje. Njegove suze, strahove i slične izazovne trenutke prigrlite s ljubavlju i gledajte na njih kao na priliku za povezivanje.

 kako pokazati djetetu da vam je stalo Izvor: Shutterstock

Opremite se strpljenjem i blagošću i dajte djetetu priliku da izrazi sve što u njemu čuči. Pokažite mu suosjećanje i neka osjeti da su sve njegove emocije zdrave i dobrodošle.

6. Slušajte i suosjećajte

Povezivanje počinje slušanjem. Učenje doživljavanja stvari iz djetetove perspektive pomoći će vam da bolje razumijete i više poštujete svoje dijete i njegov svijet.

Pomoći će vam i da shvatite neka njegova ponašanja, koja vas možda izluđuju, kao i da spriječite neke svoje reakcije koje bi mogle pojačati napetost. Slušanjem i uživljavanjem u priče svog djeteta, daje vam priliku da se zaista upoznate i još više zbližite.

7. Usporite i upijajte trenutke

Svaki kontakt s djetetom u danu može biti prilika za povezivanje. Ne čekajte večer ili posebne trenutke već u svakom zajedničkom trenutku pronađite ljepotu. Bilo da zajedno perete ruke, pripremate doručak ili s djetetom slažete kockice po tko zna koji put taj dan.

Usporite i budite prisutni. Pomirišite djetetovu kosu, pogledajte ga u oči i dajte mu svoje istinsko prisustvo. U šetnji zastanite pored cvijeta i pomirišite ga. Podragajte psa i promatrajte pticu. Učite od djeteta kako se to radi, kako se biva u trenutku i u njemu uživa u potpunosti.

Možda će vas zanimati

Najnovije