U trećoj godini života iza vašeg su klinca mnoge razvojne prekretnice. Možda ste čuli da vam roditelji starije djece govore: ‘Još malo, kad dođe do 3. godine, bt će puno lakše’. No, znate što, neki vam roditelji to neće potvrditi.

Treća godina donosi mnoga iznenađenja, a vi više nemate bebicu koja se jedva održava na nogama i ne zna vam reći što bi željela. Vaše dijete postaje samostalnije, a time i tvrdoglavije, i odgoj se pretvara u konstantno nadmudrivanje i pregovaranje. Pa, evo nekih stvari koje možete očekivati od svoga mališana. Pripremite se na mali pubertet!

Tantrumi, ha pa s njima živite!

Imat ćete osjećaj kao da ‘hodate po jajima’, a neki vaši odabiri kod trogodišnjaka mogu izazvati takvu količinu negodovanja i burnih reakcija da ćete ostati zatečeni. Ako pripremite doručak u narančastoj zdjelici, a ne zelenoj, suočit ćete se s nekontroliranim ispadima malene osobe preko puta.

Vaša djevojčice se pretvara u modnu ikonu

djevojčica u dućanu
Shutterstock 

 Kad je imala dvije, mogli ste je odijevati kao lutkicu, i što god biste stavili na nju, prošlo je. No vaša curica sada počinje imati svoju volju i što se tiče ovoga segmenta života. Bira majice, haljinice, junake koje želi na svojoj odjeći. I, da, ponekad promaši i godišnje doba, jer, eto, obožava gumene čizme, a ljeto je. I samoj joj pokušajte na noge obuti sandale… Vidjet ćete što vas čeka.

 Mali buntovnici

Hm, odlasci s druženja s djecom više ne prolaze mirno. Ako je vašem klincu zabavno, teško da ćete ga bez većih problema izvući s igrališta. I ne samo to, sve ono što mu se ne sviđa, odmah će vam staviti do znanja. Počinju prva kolutanja očima, ali i ‘nadurena’ i namrštena faca te demonstrativni stav s rukama na bokovima ili na prekriženim na prsima.

Spavanje – nespavanje popodne!

Da, došlo je vrijeme kad ćete se početi nadmudrivati i oko popodnevnoga odmora. A vama bi trebao predah, tako jako! No nagovaranje na poodnevni odmor pretvara se u mali rat. Nekad pobijedite vi, a nekad vaš trogodišnjak!

Nema mira ni sekundu!

U trećoj godini dijete postaje motorički vješto i svjesno je toga. E pa baš iz toga razloga, na redu je ispitivanje granica. Sve što mu izgleda zanimljivo, potrčat će baš u tome smjeru, a vi ga ulovite!

Vožnja autom na duge staze – Bože sačuvaj!

Nekad ste ga stavili u sjedalicu i ono bi zaspalo. No sada? Zaboravite! Putovanje se može pretvoriti u beskonačno pitanje: ‘A kada ćemo stići?’

Samostalnost – pa to ste čekali, zar ne?

Biti samostalan je super ako vaš klinac sam pere zube, sam se odijeva i obuva. No djeca s tri godine žele raditi samo ono gdje se mogu razvijati, a čime još ne vladaju dobro. Stoga, spremite se na proliveno mlijeko, razbijeno suđe, i ostale razne eksperimente po kući.

Priče prije spavanja - ponavljaju se!

Nekad ste vi birali, priču, a sada to čini dijete. I ona može biti svaki dan ista… I najčešće jest. Pa, sretno sa živcima!

‘Ne’ je najvažnija riječ

‘Ne želim to’, ‘Neću’, ‘Pusti me na miru’ i ‘Ne, ne i ne’, vjerojatno će biti najčešće fraze koje čujete. Samo strpljivo!

Profinjen ukus, što se hrane tiče

Nekad je vase dijete jelo sve što biste stavili pred njega, uglavnom. Sada, sve se svodi na tri stvari – riža, tjesto i bolonjez.