Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krenula je dohrana! Kako uskladiti broj i količinu obroka i dojenje?

Kada započne dohrana ne očekujte da će dijete odmah i doista jesti i pojesti obrok žličicom i osjećati se sito.

 dohrana

Ako je dijete dojeno, broj podoja će se s vremenom smanijiti u korist obroka pojedenih žlicom. Obično se mijenja obrok za obrok, sve dok dijete ne zamjeni sve ili većinu obroka krutom hranom. To bi se trebalo dogoditi oko djetetove godine dana, a tada dojenje uobičajeno ostane kao prvi jutarnji obrok te obrok pred spavanje ili jednostavno utjeha ili maženje. Majke i djeca u toku dana i dalje mogu dojiti na zahtjev ili prema vlastim potrebama do kada oni to sami žele.

Dijete u starosti od 6 mjeseci do godine dana trebalo bi imati 5-6 obroka dnevno.

Kada govorimo o količini ili veličini obroka svakako treba uzeti u obzir individualne potrebe djeteta te napomenuti kako svako dijete ima različit apetit i potrebe za hranom ovisno o raspoloženju, dobi dana, aktivnostima i slično.

Vjerujte dijetetu kada ono više ne želi nastaviti sa uzimanjem hrane u količini kojoj vi mislite da bi sigurno trebali pojesti. Na koncu samo je znalo do prije nekoliko dana, dok je bilo dojeno, koliko mu je dosta i kada prekinuti podoj. Sigurno je da se neće izgladnjivati i da će oscilacija u količini biti ovisna o situacijama, raspoloženju, aktivnosti, bolesti itd.

Može se dogoditi da dijete manje jede zbog velike količine tekućine, sokova ili čajeva osobito slatkih ili možda još uvijek svoj osjećaj sitosti utaži na prsima.

Foto: Thinkstock

Najnovije