Čuli ste da je za bebe najsigurnije da spavaju na leđima, ali što ako se ona tijekom spavanja okrene na trbuščić? Trebate li je vraćati na leđa ili je za nju sigurno da ostane spavati na trbuhu?

Stručnjaci smatraju da je za dijete tijekom prve godine njegova života najsigurnije spavati na leđima kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Iako je uzrok ovoga sindroma nepoznat, kao mjera opreza, preporučuje se spavanje na leđima.

beba na trbuhu
Shutterstock 

Međutim, kako s razvojem bebe, opada rizik od iznenadne dojenačke smrti, i s navršenih 6 mjeseci je prilično nizak, kad je ovo pravilo u pitanju, dopuštena su odstupanja.

Neka su djeca već pokretljiva između 4. i 6. mjeseca života te se samostalno okreću bez problema na trbuh i s trbuha na leđa. I, naravno, radije zaspu na trbuhu, nego na leđima. Stoga, ako je vaša beba agilna i samostalno se okreće na trbuh i s trbuha na leđa, slobodno je ostavite da spava u njezinu omiljenom položaju za spavanje, bilo to na trbuhu ili leđima.

No sve do navršene godine dana, uspavanu bebu položite na leđa, a ako se sama okrene na trbuh, pustite je da dalje spava u tome položaju. Pridržavajte se i ostalih savjeta za sigurno spavanje, uključujući korištenje isključivo čvrste površine za spavanje i držanje svih drugih predmeta (kao što su jastuci, deke, branici, labave plahte i plišane igračke) podalje od bebina krevetića.