Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada beba može početi sjediti?

Često se roditelji pitaju s koliko mjeseci dijete smije zauzeti poluležeći položaj, a kada može početi sjediti. Za svladavanje vještine sjedenja potrebno je da dijete svlada kontrolu glavice i vrata.

 posjedanje bebe

Kao i druga pitanja o razvoju djece, odgovor na ovo pitanje je individualan i ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito se može reći da postoji određeni tempo usvajanja vješina i razvoja djece te razdoblje kada djeca počinju sjediti.

Kada tromjesečno dojenče leži na leđima, kod njega se može primijetiti nesimetrično držanje glave i ekstremiteta. Uzrok tome je djelovanje asimetričnoga toničkog refleksa vrata na ekstremitete: na onoj strani na koju je okrenuto lice ekstremiteti su izravnani, a na drugoj strani su skvrčeni. U četvrtome mjesecu taj se refleks gubi, a dijete se počinje držati simetrično. U tom razdoblju polako se stvaraju preduvjeti za usvajanje vještine sjedenja.

Pokus posjedanja koji izvode pedijatri

Dijete leži na leđima. Uhvatimo ga za podlaktice i lagano privlačimo k sebi.

U dojenačkom dobu djetetu u tom položaju glavica pada prema nazad. U tromjesečnog djeteta u tom testu glavica samo kratko vrijeme može biti u vertikali. Kod dojenčeta krajem petog mjeseca dijete surađuje snažnom fleksijom glave, tako da mu brada gotovo dodiruje prsa. Dijete pritom snažno prigiba podlaktice, koljena i kukove i dovodi se u sjedeći položaj.

Kako znati kada je dijete spremno za sjedenje?

Ako dijete u prvom tromjesečju nasilno stavimo u sjedeći položaj, ono će imati totalno zgrbljenu kralježnicu. Kod djeteta u 4. mjesecu života zgrbljenost će biti samo djelomična i to u lumbalnom dijelu kralježnice. U tom razdoblju dijete može biti u polusjedećem položaju, primjerice vama na krilu.

Dijete između 6. i 8. mjeseca života sjedi samostalno, čak se može i upirati vlastitom rukom o koljeno. Pri tome nema grbe na kralježnici. Dakle, dijete se može početi posjedati tek onda kad ono svlada kontrolu glavice i vrata.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije