Mislite da bi vaša sedmomjesečna beba već trebala prespavati noć u komadu? Uvedite ceremoniju odlaska na spavanje

Vaša želja da beba sa sedam mjeseci prespava noć nije nimalo nerealna jer je dijete te dobi već dovoljno staro da u tome uspije. Ne samo da više ne mora sisati na prsima svakih nekoliko sati jer već jede kašice koje ga mogu zasititi, već je i naučilo kako otprilike funkcionira obitelj danju i noću. No, kako bi dijete to zaista i naučilo, važno je da večernje spremanje u krevet pretvorite u ceremoniju koja će omogućiti djetetu da poveže odlazak na spavanje s ugodnim i smirujućim druženjem s roditeljem, redom i pozitivnim osjećajima.

Za početak se pokušajte ravnati prema pravilu koje kaže da dijete u sedmom mjesecu tijekom dana otprilike treba dva do tri spavanja i to po mogućnosti u ista vremena. Navečer bi trebalo ići na spavanje između 19:30 i 20:30 sati.

Ceremonija odlaska u krevet

Bebe obožavaju ponavljanja, redovitost i to ponajviše upravo kad je riječ o odlasku na spavanje. Ne razlikuju se u tome mnogo od odraslih. I mi volimo jutarnju ceremoniju ispijanja kave, pripremamo čaj poslije podne i to nam je samo naših pola sata za smirenje, čitanje ili opuštanje ili činimo tako neke samo naše rituale koji nas smiruju, opuštaju i daju prostora da se pripremimo na obaveze ili zadatke koji nam predstoje.

Potrebu za ceremonijom pogotovo imaju bebe jer im je ona čvrst oslonac u svijetu koji je svaki dan ispunjen novim iznenađenjima. Stoga održavajte ceremoniju odlaska u krevet sa svojim djetetom. Ona mu je važna za učenje kako zaspati.

Lijepa večernja ceremonija mogla bi izgledati recimo ovako: prvo se okupajte, operite zubiće i odjenute pidžamu. Zatim nahranite dijete dojeći ga ili dajući mu bočicu. I na kraju mu možete pročitati lijepu priči za laku noć (pronađite jednu ili dvije priče koju čitajte svaku večer) ili otpjevajte djetetu uspavanku (i u ovom slučaju pjevajte uvijek istu uspavanku). Ako ćete tako svaku večer izvoditi istu ceremnoniju, dijete će znati kad dolazi vrijeme za odlazak na spavanje i sudjelovat će, ako ne i uživati u ceremoniji.

Savjet više za bolje spavanje

Kako biste dijete pridobili da samo nauči zaspati, trebali biste ga poleći u krevet dok je još budno (nemojte za to čekati trenutak dok počne trljati okice) i zatim dolaziti redovito u sobu u kontrolu je li sve u redu. Za samo nekoliko noći dijete će bez problema i samo zaspati.

Čim nauči samo i bez pomoći uspavati se, automatski će se produljiti trajanje sna, s vremenom će dijete prespavati cijelu noć u komadu. Dok ne nauči ovo posljednje, kad se probudi noću, nastavite s procedurom koju ste imali prije (dojenje, maženje...).

Tekst: Ivona Šatrak Foto: Thinkstock