Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USPAVLJUJETE LI SVOJU BEBU MAŽENJEM I DOJENJEM? Važno je samo slušati instinkte i odgovarati na potrebe djeteta

Autor Jelena Pervan

Majka i blogerica kritički se osvrnula na kontroverzne i neutemeljene savjete o spavanju djece.

 zajedničko spavanje s djecom Izvor: Shutterstock

Mama Tracy Gillet, na svom se blogu Raised good, osvrnula na pojavu raznih stručnjaka za djetetovo spavanje te preispitala jedan od kontroverznijih savjeta koji kaže da je uspavljivanje maženjem, dojenjem ili grljenjem pogrešno. Smatra kako živimo u kulturi koja podržava takav stav, ali da bebe i mnogi roditelji znaju točno što im treba te koliko je povezanost i bliskost važna za nas kao vrstu.

Noćno je dojenje izvor melatonina

Društvena smo bića i svoje potomke nosimo, s njima spavamo, kao i gotovo svi sisavci. Biološki je normalno da dojimo djecu kako bi se uspavala te da ih dojimo noću, isto kao što je razvojno prihvatljivo da se mala djeca noću bude. Iako je to težak period za roditelje, ne znači da nešto s njihovom djecom nije u redu i da imaju probleme sa spavanjem.

Noćno je dojenje dobar izvor melatonina, hormona koji bebama pomaže zaspati. Mamin i tatin dodir pomaže im stabilizirati puls, tjelesnu temperaturu i disanje. Ako svoju bebu uspavljujete mazeći i dojeći, ne činite ništa loše već podržavate njezine, ali i svoje potrebe.

Tracy naglašava kako roditeljstvo nije niz strategija već odnos, neovisno o tome je li vani dan ili noć. Kaže kako joj je jedno od najvećih iznenađenja u majčinstvu bilo saznanje koliko je noć s bebom puno više od sna.

 mama doji Izvor: Shutterstock

Roditelji trebaju stvarnu podršku, a ne instant rješenja

Kao i mnoge mame, zamišljala je kako bi to moglo izgledati, ali stvarnost je bila drugačija i smatra kako je najbolje prihvatiti ono što jest, a ne se boriti s tom malom osobom koju volite više od svega.

Tracy vjeruje kako roditelji lako pristaju na instant marketinška rješenja dok je u stvarnosti uzrok tome njihova potreba za podrškom, za nekim tko će pomoći u svakodnevici, preuzeti ponekad dio obaveza i pomoći roditeljima u najizazovnijim periodima. Također im treba netko tko će ih s vremena na vrijeme podsjetiti da ono što čine, ma koliko teško bilo, ima smisla.

Poziva roditelje da uvijek odgovore na djetetove potrebe kako bi ono znalo da im može vjerovati. Dijete treba znati da uvijek ima njihovu ljubav i da je ne treba zasluživati. Smatra kako je nemoguće razmaziti dijete time što ga čujemo, vidimo i reagiramo na njegove potrebe i roditeljima savjetuje da vjeruju svojim instinktima.

Možda će vas zanimati

Najnovije