Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOGUĆI SU OZBILJNI PROBLEMI: Evo zašto stručnjaci ne preporučuju davanje vode dojenim bebama mlađima od 6 mjeseci

Autor Sanja Matasić

Davanje vode ili neke druge tekućine dojenim bebama mlađim od 6 mjeseci može poremetiti razinu elektrolita u njihovu organizmu.

 beba pije vodu Izvor: Shutterstock

Stigle su ljetne vrućine, što znači da naša tijela imaju veću potrebu za dodatnim unosom tekućine. I dok stručnjaci odraslima i starijoj djeci preporučuju da što češće piju vodu, dojenim bebama mlađim od šest mjeseci nikako ne biste trebali davati vodu.

 mama doji bebu Izvor: Shutterstock

Zašto? Dojene bebe mlađe od šest mjeseci svu tekućinu, koja im je potrebna, dobivaju iz majčinoga mlijeka, a njihov ga trbuščić probavlja i iz mlijeka uzima sve potrebne hranjive tvari. Voda može opteretiti bebin probavni sustav i spriječiti apsorpciju nutrijenata. U rijetkim situacijama, kod beba može dovesti i do hiponatremije ili trovanja vodom.

Trovanje vodom događa se kod uzimanja prevelike količine vode u kratkom razdoblju, zbog čega dolazi do pada razine natrija u organizmu, što utječe na sve njegove funkcije.

Međutim, bebe koje se hrane adaptiranim mlekom mogu imati koristi od dodavanja male količine vode u prehranu, ali koristite flaširanu ili prokuhanu vodu.

Možda će vas zanimati

Najnovije