Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAŽNE SUZE: Zašto se bebe pretvaraju da plaču i treba li ih tada ignorirati?

Autor Jelena Pervan

Lažno plakanje je ono plakanje koje nije motivirano vitalnim potrebama kao što su hrana, san, puna pelena ili bol.

 beba plače Izvor: Shutterstock

Djeca koja lažno plaču ne čine to zbog straha ili ozljede, a takvo plakanje lako možete prepoznati kad vidite da su sve bebine potrebe zadovoljene. Bebe koje lažno plaču vole se približiti roditeljima, na trenutak zaustaviti i promatrati reakciju roditelja što znači da su svjesne svog ponašanja. Zašto bebe lažno plaču i kako se postaviti u tim situacijama? 

Želja za roditeljskom pažnjom

Ne postoji neka određena dob u kojoj dijete počinje lažno plakati, ali najčešće se to događa između šestog mjeseca i godine dana kada beba usvaja komunikacijske vještine, piše Mom Junction. Djeca to najčešće čine kad su sigurna da će ih netko čuti.

Najčešći je razlog lažnog plakanja privlačenje roditeljske pažnje. U tim će situacijama dijete postati veselo čim se roditelji približe i ponovno će plakati kada odu. Ponekad ovim plakanjem djeca žele pokazati svoje neslaganje s nečim, na primjer sa završetkom igre ili čitanjem priča. Čim se aktivnost ponovno pokrene, plač će prestati.

I todleri koji proživljavaju tantrume ponekad lažno plaču ako njihove želje nisu odmah ispunjene no tantrume uglavnom prate i druge reakcije poput emocionalne osjetljivosti, vrištanja, udaranja ili bacanja na pod.

 dijete plače prije spavanja Izvor: Shutterstock

Komunicirajte s bebom

Uglavnom nema potrebe za zaustavljanjem ovog plača jer se on smanjuje kako beba raste. Ipak, u određenim si trenucima možete olakšati situaciju tako što ćete bebi skrenuti pažnju s uzroka negodovanja i ponuditi joj nešto drugo.

Ako svaki put podignete bebu i tješite je čim krene plakati, to joj može postati predvidljiva reakcija. Pokušajte jednom reagirati drugačije, reći bebi ne i stati pored nje, ali ne uzeti je u ruke. Nova reakcija zainteresirat će bebu i smanjiti šanse da se opet rasplače.

Pričajte s bebom u trenucima lažnog plakanja. Pokažite na igračku i pitajte je želi li to ili možda želi jesti. Imenujte najčešće bebine želje i potrebe i prstom pokazujte na njih kako bi dali bebi primjer da sljedeći put, umjesto plakanja, pokaže što treba.

Najveći je izazov ignorirati djetetov plač, čak i kad je lažni, no ponekad neće biti druge nego pustiti dijete da odradi svoje i pričekati da se smiri. Svakako ne treba svaki put ignorirati lažni plač jer dijete njima iskazuje neku svoju potrebu i važno je razumjeti što ga muči.

Možda će vas zanimati

Najnovije