Kada prvi put postajete roditelji, sve vam je novo, istovremeno zastrašujuće i uzbudljivo. U takvim trenucima čini se kao da vam je potrebna baš svaka stvarčica za bebu kako biste bili spremni na sve moguće i nemoguće situacije.

No realnost je da vas nitko ne može pripremiti na ono što dolazi, a dvanaest različitih dekica i tri vrste kolica neće vas učiniti boljim roditeljem niti olakšati ovaj nevjerojatan period života u koji ulazite. Novinarka i majka četvero djece, Jennifer Barton, savjetuje za magazin Parents da dobro razmislite prije nego što uložite novac u neke od sljedećih predmeta za bebe.

Previše odjeće

Nema slađe od minijaturne odjeće, mišića, pačića i dinosaurića na bodijima i pidžamicama, no bebe brzo rastu i većinu odjeće nikada ne stignu ni odjenuti. Ljudi vole djeci poklanjati odjeću, sigurno ćete neku i naslijediti od prijatelja ili rodbine pa je najbolje opremiti se s nekoliko osnovnih komada, a kasnije kupovati po potrebi.

To posebno vrijedi za cipelice, budući da bebe ne hodaju, cipele u ovom periodu ne služe svrsi, a i kad krene puzanje i prohodavanje, za bebu je najbolje da bude bosa.

Različite njihalice

Njihalice, ljuljalice, smirivalice i druge sprave koje roditeljima obećavaju trenutak mira i predah od nošenja, skupa su investicija koja može, ali i ne mora djelovati na vaše dijete.

Ovakve je predmete uvijek dobro posuditi od nekoga te isprobati na određeni period prije kupovine.

Ako se već odlučite na kupovinu, razmišljajte da stolica ima više funkcija i da može rasti s djetetom, mijenjati namjenu i biti što dulje s vama.

Previše bočica

Iako se ponekad čini kao dobra ideja opskrbiti se svim potrebnim prije nego beba dođe, bočice i dude specifični su po tome što neće svakoj bebi odgovarati svaki oblik i materijal i pametnije je početi jednim komadom pa testirati kako beba reagira.

što ne treba za bebu
Shutterstock 

I jedno i drugo može se nabaviti u svakoj boljoj drogeriji i ljekarni pa nema smisla zatrpavati prostor dok ne saznate bebine stvarne potrebe i preferencije.

Različiti 'pametni' aparati

Roditeljima je na raspolaganju velik broj aparata koji bi trebali olakšati suživot s bebom. Od kuhala na paru, specijalnih miksera do sterilizatora i sličnih pomoćnika.

Sterilizator zauzima dobar komad prostora, a prokuhana voda učinit će isti posao. Termometar za vodu u obliku pingvina ili patkice privući će nas i raznježiti, no temperaturu vode u kojoj se beba kupa laički možemo provjeriti i svojim dlanom.

Dječji namještaj

Glomazni komadi dječjeg namještaja, od posebnih ormara do drvenih ili metalnih stalaka za previjanje, uglavnom su nekoliko puta skuplji od klasičnih komada namještaja, a mnogima samo zauzimaju prostor jer djecu na kraju presvlače na krevetu, a odjeću drže u svom ormaru.

Isto vrijedi i za gomilanje krevetića, od klasičnih do putnih i kolijevki za novorođenčad. Djeca koriste ili jedan krevetić ili spavaju s roditeljima pa je i ovo jedna od investicija na koju možete pričekati dok se ne upoznate s bebinim ritmom i vašom zajedničkom dinamikom.

Skupe kadice

Tuširanje s bebicom predivan je ritual i vrijeme za povezivanje s mamom i tatom. Nakon što otpadne pupak, zajednička su tuširanja sigurna i često jednostavnija.

kada za bebe
Shutterstock 

Ako vam je lakše bebu kupati u njezinoj kadi, najobičnija kadica odlično će poslužiti, a skupe kadice s tisuću nastavaka luksuz su bez kojega možete bez problema funkcionirati.

Previše igračaka

Mobili poviše krevetića, plišanci u krevetiću, dekice tješilice. Sve će se to vjerojatno naći u poklonima za vašu djecu, ali nema potrebe da kupujete velike količine igračaka za novorođenče.

Sakupljat će prašinu, zauzimati prostor, a dok se dijete krene samostalno igrati, pola toga ćete već izbaciti iz kuće jer će vam smetati.

Ruksak za pelene

Novopečene roditelje lako ćete prepoznati i po glomaznom ruksaku ili torbi za pelene koji nose svugdje sa sobom.

Nekima će ovaj predmet zaista koristiti, no većina će na kraju ipak završiti tako da rezervnu odjeću i pelene ubaci u svoju torbu ili u pretinac na kolicima.

Proizvodi za njegu bebe

Novorođenče od proizvoda za njegu treba vodu i nekoliko kapi bademovog ili maslinovog ulja. Razni šamponi, kupke, mirisne vodice i parfemi bespotrebni su, a često i štetni za malu djecu.