Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MODERNA USPAVANKA ZA BEBU: Umjesto pjevanja, samo pustite zvuk fena

Autor Sanja Matasić

Možete bebi pjevati uspavanku, ali stručnjaci tvrde da će brže zaspati ako joj samo pustite zvuk fena

 uspavljivanje bebe Izvor: Shutterstock

Uspavati bebu može biti zahtjevan zadatak, a roditelji pokušavaju različite načine kako bi pronašli onaj koji najbolje odgovara njihovoj bebi. Ovdje prije svega govorimo o uspavljivanju beba u dobi do tri mjeseca. Naime, tako malene bebe još uvijek se sjećaju zvukova koje su slušale u maternici i oni su im još uvijek najbolji način da se umire, ušuškaju i zaspu.

Kako bebi možemo prilagoditi okolnosti koje nimalo nisu slične onima u maminom trbuhu? Osim što je ljuljuškate, povijete  pamučnom dekicom, postoji još jedan trik, a sve je popularniji među roditeljima. Novorođenčad jednostavno obožava zvukove kao što su oni fena ili usisavača

Ipak, teško je svaki put kada beba ide na spavanje uključiti fen i držati ga blizu kako bi njegov zvuk mogao umirujuće djelovati. Ako ste istraživali po bespućima interneta, možda su do vas došli YouTube uradci na kojima je samo beba koja spava, kao da vam daje nadu da će i vaša tako spavati, a u pozadini se čuje zvuk fena.

Da, neki su roditelji bili dosjetljivi i pokušali vam olakšati uspavljivanje vaše bebe. Na Youtubeu možete pronaći različite varijacije na temu, a evo i zašto biste možda trebali pokušati s ovim trikom.

Zašto baš fen?

Dakle, kao što smo rekli, beba je devet mjeseci bila zaštićena u vašoj maternici, a vanjski su joj zvukovi bili prigušeni. No bila je izložena različitim šumovima i zvukovima koji dolaze od vašeg tijela: čula je rad vaše probave, kolanje krvotoka, otkucaje vašeg srca… Zamislite koji ja samo to spektar fine buke.

I potom dolazi u svijet gdje su svi zvukovi intenzivniji, jasniji, prodorniji, ali joj zasigurno nedostaje ona fina buka uz koje se navikla odmarati.

 kako uspavati bebu zvukom fena Izvor: Shutterstock

Zvuk fena ulazi u spektar šumova koji se još zovu 'bijeli šum' ili 'bijela buka', a riječ je o zvuku koji sadrži zvukove svih frekvencija koje su jednako raspoređene u rasponu frekvencijskog pojasa, nešto kao bijela svijetlost koja je sastavljena od kontinuiranog niza svih boja vidljivog spektra.

Zapravo, bijeli šum kamuflira ostale zvukove iz okoline koji bi mogli ometati novorođenče u spavanju, a daje mu i osjećaj poznatog okruženja maternice jer se frekvencijski podudara sa zvukovima koje je slušalo 9 mjeseci.

Prednosti bijelog šuma kod uspavljivanja bebe

Ako beba reagira na bijeli šum tako da zaspe i izvan svoga uobičajenog vremena za spavanje, znači da dobro reagira na ove frekvencije i da može imati određene benefite.

Bijeli šum može biti prava čarobna formula za uspavljivanje bebe i pomoći da puno brže zaspe nego bez zvučne kulise. Beba će se usredotočiti na poznate frekvencije pa je neće ometati ostali zvukovi koji dolaze iz okoline. Ovakav način umirivanja i uspavljivanja bebe posebno će vam koristiti ako imate starije dijete, čiji se ritam spavanja ne poklapa s bebinim pa je tako razigrani stariji braco ili seka neće ometati u spavanju.

No postoje i nedostaci 

Beba koja se navikne zaspati uz bijeli šum, mogla bi imati problema sa spavanjem ako joj ga naglo maknete iz rutine. Stoga, kako dijete raste, neka bijeli šum bude tiši, a njegovo micanje iz rutine uspavljivanja neka bude postupno.

Naravno, i ne reagiraju sva djeca jednako na bijeli šum, nekoj je čak može biti uznemiravajući.

Možda će vas zanimati

Najnovije