Smrt u kolijevci ili sindrom iznenadne dojenačke smrti uglavnom se događa dojenčadi u prvih šest mjeseci života, a u Velikoj je Britaniji zabilježen prosjek 300 beba godišnje. Karakterizira ga iznenadna, neočekivana i neobjašnjiva smrt, naizgled zdrave bebe.

Sigurnost bebe u krevetu, jedna je od primarnih zadaća svakog roditelja, i to uglavnom zbog rizika od SIDS-a. Posebno je uznemirujuće to što se točan uzrok SIDS-a ne zna, ali statistička istraživanja pokazuju da se ona češće događa kod dječaka i prijevremeno rođenih beba.

Također, ne postoje simptomi koje bi roditelji mogli primijetiti, ali zato postoji nekoliko smjernica  kako bi izbjegli SIDS i smanjili rizik za dijete.

 1. Neka beba spava na leđima
 2. Ne dopustite da se pregrije. Nikad ne stavljajte krevetić pokraj radijatora. Nemojte koristiti poplun ili bilo koje pokrivalo za glavu. Neka soba bude između 16-20 stupnjeva.
 3. Nemojte pušiti u trudnoći ili u blizini male bebe.
 4. Prvih šest mjeseci, držite dječju kolijevku ili krevetić u svojoj sobi.
 5. Koristite čvrsti, ravni madrac bez jastuka.
 6. Nemojte zaspati na fotelji ili sofi s bebom – mogli biste je ugušiti.
 7. Ako vam se čini da je bebi loše, odmah se obratite svom liječniku.
 8. Nemojte pokrivati glavicu, navlačiti deku previsoko. Pazite da deka nikad ne bude iznad ramena.
 9. Dojite ako je moguće.

Uklonite rizične čimbenike!

Ne znamo što točno uzrokuje sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS), koji se često naziva smrt u kolijevci, jer dojenčad često, nažalost, umire u svojim krevetićima. No znamo da je to neobjašnjiva smrt djeteta, obično dok spava. Bebe su također naizgled zdrave i mlađe od godinu dana.

Kako bi objasnili ovaj koncept, znanstvenici se pozivaju na model trostrukog rizika. U ovom modelu moraju se pojaviti sva tri čimbenika a to su:

 • Kada beba ima nedijagnosticirani problem, kao što je defekt u dijelu mozga koji kontrolira disanje, otkucaje srca, krvni tlak, temperaturu i buđenje iz sna.
 • Kada je u osjetljivom razdoblju razvoja: tijekom prvih 6 mjeseci, dojenčad prolazi kroz mnoge faze rasta koje mogu promijeniti kontrolu i regulaciju tijela.
 • Stresori u okolišu: mogu uključivati ​​spavanje na trbuhu, pregrijavanje tijekom spavanja, predmete u krevetiću koji bi mogli ometati disanje te izlaganje pasivnom pušenju.

Dakle, točni uzroci SIDS-a tek trebaju biti otkriveni. No, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik, a to je ​​prikladan i siguran krevetić, bez dodatnih predmeta koji bi bebu mogli dovesti u opasnost.

U kojoj dobi rizik od smrtnosti beba opada?

Stručnjaci smatraju da su, između drugog i četvrtog mjeseca života, dojenčad najranjivija.

Postoje li znakovi upozorenja za SIDS?

Za razliku od nekih drugih stanja koja pogađaju novorođenčad u prvih nekoliko mjeseci života, nema mnogo očitih znakova  SIDS-a. Ipak, postoje neki čimbenici koje treba uzeti u obzir, kao što je mala porođajna težina ili prijevremeno rođenje, što ukazuje na vjerojatnost da bebin mozak nije u potpunosti sazrio. Rezultat toga je slabija kontrola automatskih procesa, kao što su disanje i otkucaji srca.

Respiratorne infekcije, također mogu doprinijeti problemima s disanjem. Nadalje, u obzir treba uzeti i čimbenike kao što su rasa i spol.

Može li zajedničko spavanje s bebom povećati rizik od SIDS-a?

Dijeljenje kreveta s bebom, inače poznato kao zajedničko spavanje, povećava rizik od SIDS-a, a rizik se povećava kada:

 • Bilo koji roditelj puši, čak i ako to ne čini u spavaćoj sobi.
 • Roditelj konzumira alkohol ili droge (uključujući lijekove koji mogu uspavati).
 • Kada je beba nedonošče.
 • Kada je beba male porođajne težine.

Najsigurnije mjesto za spavanje bebe u prvih šest mjeseci je odvojeni krevetić u sobi s roditeljima.

Hoće li duda smanjiti rizik od SIDS-a?

Dude nisu sredstvo prevencije, ali su povezane sa smanjenim rizikom od 'smrti u kolijevci'. Ova nedavna otkrića pomalo su zbunila roditelje, ali u osnovi znače da bi, ako beba spava s dudom, trebala nastaviti s time. Stručnjaci još ne znaju zašto dude pomažu bebama, ali statistika to dokazuje.

Povećava li adaptirano mlijeko rizik od SIDS-a?

Istraživanja su pokazala da dojenje, pa čak i kombinirano hranjenje (majčino mlijeko i adaptirano mlijeko) mogu smanjiti rizik od SIDS-a za 40 posto. Napominjemo, ako bebu hranite adaptiranim mlijekom, ne morate biti u panici jer je ovdje riječ samo o statistikama koje su uzele u obzir koliko je u postotku smrtnih slučajeva beba hranjenih formulom, što su zasad samo nagađanja. Dakle, možete nastaviti s hranjenjem adaptiranim mlijekom, bez straha od SIDS-a.

Ako vaše dijete nije dobro, potražite liječnički savjet

Postoji mnogo lakših bolesti zbog kojih se ne treba brinuti. Ali ako dijete pokazuje neke od sljedećih simptoma, trebali biste potražiti stručnu pomoć:

 • Prestaje disati ili postaje plavo
 • Bori se za dah
 • Bez svijesti je i izgleda ošamućeno
 • Ne može se probuditi
 • Ima napadaj

Ako sumnjate u zdravlje svoga djeteta, odmah nazovite liječnika i pokušajte se ne opterećivati previše ovim sindromom zastrašujućeg imena, samo volite svoju bebu i omogućite joj uvjete sigurnog spavanja.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock