Bebe jednostavno imaju potrebu kretati se, i to je dobro za njihov razvoj. Tijekom prve godine života njihovo je kretanje dio proučavanja svijeta oko sebe i svojih mogućnosti. Dio su razvoja i pokreti kada novorođenče uđe u dob od četiri mjeseca pa se počinje okretati na trbuščić, posezati ručicom, istezati...

I tada počinje novo razdoblje kada više nećete pronaći bebu u istome položaju u kojem ste je ostavili da spava. U dobi od 6 mjeseci pa nadalje bebe su već dovoljno velike da zauzimaju veći dio svoga krevetića i događat će se da im ručica ili nožica upadne među rešetke na krevetiću.

Kada beba prvi put doživi da joj je noga ili ruka zarobljena u krevetiću, zove upomoć, možda se i uplaši jer ne zna na koji način riješiti ovaj problem. Često, što se više pokušava osloboditi, postaje frustriranija. Da bi se beba uspjela sama osloboditi, potrebna je, kao i za svaku motoričku vještinu, praksa, a dok je ne savladaju, potrebna im je pomoć roditelja. Prvo što treba učiniti je shvatiti da je to ponašanje potpuno normalno. Nama odraslima treba vremena da naučimo novu vještinu, a bebe trebaju puno više vježbe.

Kada se djetetu prvi put dogodi da joj se zaglavi ruka ili noga, pristupite joj smireno, umirite je riječima i polako joj pokažite kako da se oslobodi.  Ako je uplašena, utješite je. Već i na ovome primjeru mala djeca uče puno toga. Njihov mozak percipira da su se našle u problemu, a vaš smireni način i objašnjavanje daje joj priliku da nauči riješiti svoj problem.

Nakon što nekoliko puta pomognete djetetu da se oslobodi, vidjet ćete s vremenom, recimo u dobi od devet mjeseci, vaš će mališan samostalno izvlačiti ručice i nožice, a njegovo će iskustvo biti dragocjeno za učenje ostalih vještina.

Kako biste pomogli bebi da razvija svoje motoričke vještine i istražuje svijet, svakodnevno je, nakon što navrši 4 mjeseca života, stavljajte na trbuščić. Kada beba provodi dovoljno vremena na trbuhu, jača sve mišiće i razvija motoriku. Ako beba ima problema s razvojem, razgovarajte s fizioterapeutom. Ponekad su korisne vježbe koje pomažu vještini kotrljanja.

Upute za sigurno spavanje

Za spavanje, bebu odjenite udobno jer uska odjeća onemogućuje slobodno kretanje.

Bez obzira na djetetovu dob, često ga provjeravajte dok spava jer nakon što dođu u fazu kotrljanja, postoji mogućnost da provuku ruku ili nogu kroz ogradu dječjeg krevetića, i da će im trebati vaša pomoć.

Ako dijete plače u krevetiću, provjerite je li u redu.

Pridržavajte se smjernica za sigurno spavanje i nemojte koristiti odbojnike, meku posteljinu i jastuke. Bebe mogu zapeti i ispod posteljine ili jastuka. Izbjegavajte korištenje bilo koje vrste mreže ili mrežaste ograde u dječjem krevetiću jer nisu sigurne za korištenje.

Koristite vreću za spavanje, a obratite pozornost na to da vreća bude dobre veličine i nije dobro da ima kapuljaču.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock