Osjećate li se nervozu od poroda koji vam predstoji? Niste sami. Sasvim je normalno osjećati strah od situacije koja će vam u potpunosti promijeniti život.

1. Strah da nećete stići u bolnicu na vrijeme

Iako ćete se odmah sjetiti dramatičnih filmskih hitnih poroda u autmobilu, oni su iznimka i izgledi da će vam se to dogoditi su doista zanemarivi. Prosječni porod prvorotkinje traje oko 20 sati, a oko osam kod iskusnih rodilja. Liječnik će vas točno uputiti i dati vam informaciju kada krenuti u bolnicu.

2. Strah od kakanja tijekom poroda

Odmah da vam kažemo da o tome uopće ne trebate brinuti. Ako se i dogodi, medicinske sestre će sve brzo ukloniti, prije nego što vi uopće shvatite što se dogodilo. To je dio njihova posla i nitko vas neće poprijeko gledati.

3. Strah od epiduralne igle

Iako neke žene navode da su osjetile kratku bol kod primanja epiduralne, druge kažu da nisu osjetile ništa. Područje uboda premaže se lokalnim anestetikom, a nelagoda koju biste mogli osjetiti od igle, prilično je minimalna u usporedbi s bolovima od trudova.

strah od poroda
Shutterstock 

4. Strah od epiziotomije

Epiziotomija je postupak u kojem se reže tkivo između vagine i anusa kako bi se omogućilo više mjesta za prolazak bebe. Iako je to bila uobičajena praksa, danas većina opstetričara dopušta da se vaginalno tkivo 'prirodno trga'. Američki koledž opstetričara i ginekologa više ne preporučuje rutinske epiziotomije, pa primalje rijetko koriste taj postupak.

Ako ste zabrinuti, unaprijed razgovarajte s liječnikom i recite mu ako ne želite ovaj postupak.

5. Strah od kidanja vagine

Pokušajte ne brinuti. Polovica svih rodilja imat će barem jedno malo vaginalno puknuće nakon poroda. Najčešći tip je razderotina prvog stupnja koja uključuje samo sluznicu vagine i možda neće zahtijevati šivanje.

6. Strah od bolova

Nećemo vam lagati, porod nije bezbolan. Najbolji način da suzbijete svoje porođajne strahove jest da se što bolje educirate o procesu porođaja. Čitajte o tome, otiđite na tečaj za trudnice ili porazgovarajre sa ženama koje su već rodile.

7. Strah od potrebe za hitnim carskim rezom

Svaka operacija je zastrašujuća, pa je razumljivo da ste nervozni zbog te mogućnosti. Zato je dobro staviti je u perspektivu, premda broj carskih rezova sve više opada u zadnjih nekoliko godina. Konačno, istraživanje je pokazalo da žene koje imaju kontinuiranu porođajnu potporu uz nekoga poput doule, imaju 26 posto manje šanse za carski rez. I bez obzira na to kakav porod na kraju doživite, bit će vam puno ugodnije u društvu, bilo da je to doula, vaš partner, majka ili prijateljica. Podrška može uvelike ublažiti vaše strahove.

Kako ublažiti strah od poroda i osjećati se spremnije?

Bez obzira što vam je na umu, ovi vam savjeti mogu pomoći da se osjećate sigurnije i pripremljenije. Razgovarajte o svojim brigama. Podijelite ih s partnerom ili pouzdanim članom obitelji ili prijateljicom, a onda i sa svojim liječnikom ili primaljom. Ako smatrate da bi vam razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje pomogao, zamolite liječnika za uputnicu. Ovo je posebno važno ako mislite da imate rijetko stanje zvano tokofobija, ozbiljan strah od trudnoće i porođaja.

Idite na tečaj za trudnice. Naučit ćete što možete očekivati tijekom procesa poroda i oporavka, kao i strategije za kontolu boli. Razmislite o douli. Doula vam možepružiti dodatnu podršku tijekom trudnoće, poroda i nakon poroda. Recite ne negativi. Klonite se zastrašujućih vijesti, filmova ili emisija koji potiču vaše strahove.

Najvažnije? Čak i ako vam je porod nepoznato iskustvo, sjetite se da su milijarde žena tijekom povijesti rađale, i to više puta. U sebi imate sve što je potrebno postati jednom od njih i dobiti najčudesniju nagradu - prelijepu bebu.