Evo 5 razloga zašto se beba probudi istog trenutka čim je spustite u krevetić.

1. Vaša beba raste
Pedijatri tvrde da su promjene u načinu spavanja uobičajena pojava, a riječ je o 'regresiji spavanja' ili razdoblju u kojem se bebe, koje su prethodno imale neprekinuti san, iznenada počnu buditi noću ili preskaču vrijeme drijemanja.
'Bebe će s četiri meseca imati svoj prvi razvojni skok', naglašavaju pedijatri. Tada počinju spavati drugačije nego onda kada su bile novorođenčad.  

beba na trbuhu
Shutterstock 

2. Vaša beba možda nije dovoljno tjelesno aktivna

Ovo se odnosi na bebe koje su stare svega nekoliko tjedana. Trebale bi češće boraviti na trbuhu, čime jačaju mišiće leđa i vrata, ali naravno pod vašim stalnim nadzorom. Zapravo, neke su studije pokazale da količina vremena provedenog na trbuhu utječe na kvalitetu spavanja noću.   

3. Beba ne razumije da je vrijeme za spavanje
Roditelji mogu početi uvoditi rutinu spavanja već kad beba ima nekoliko tjedana. No ne treba smetnuti s uma da možda prekomjerna stimulacija tijekom dana može bebu poremetiti u spavanju. Shodno tomu, već sat vremena prije spavanja smanjite jačinu svetla i aktivnosti, kako bi dijete shvatilo razliku između noći i dana.

4. Bebi će možda trebati vremena da se prilagodi
Stručnjaci smatraju da je zapravo uobičajeno da su bebe pomalo nemirne i baš se počnu meškoljiti kad ih spremite na spavanje. U tom slučaju, prije negoli vam padne na pamet ponovno ih uzeti u ruke, pokušajte ih umiriti riječima. Dajte im vremena da se same umire.

5. Bebi možda treba umirujuća masaža
Osim prigušenih svjetala, manjih aktivnosti, bebe imaju veliku korist od masaže, koja će zasigurno pomoći bržem uspavljivanju.
Studija koju je objavila Nacionalna zdravstvena biblioteka SAD-a pokazala je da nježna masaža, kao dio rutine za spavanje,  znatno utječe i na bolju kvalitetu maminog sna.
No masaža može produbiti povezanost između majke i deteta. Vaš dodir, miris i glas pružaju najveću sigurnost bebi.