Prvih 6 mjeseci bebama je najsigurnije da spavaju na leđima, u krevetiću u vašoj sobi. Bebe koje spavaju na leđima imaju mnogo manje šanse da umru od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Bebina je lubanja vrlo mekana i pritisak može utjecati na kosti. Beba također ima slabe vratne mišiće i kada je polegnete na leđa, obično okreće glavicu na jednu stranu. Zbog toga se bebina lubanja može spljoštiti, što je poznato kao 'zaležana glava'. Medicinski izraz za to je pozicijska plagiocefalija.

Mala spljoštenost nestaje sama od sebe. Ozbiljnija spljoštenost možda neće potpuno nestati, ali neće utjecati na bebin mozak niti razvoj.

Zaležana glava kod bebe
Shutterstock 

Može li se spriječiti zaležana glavica? Većinom se može, međutim, nije je uvijek moguće u potpunosti spriječiti. Čak i korištenjem niže opisanog položaja spavanja, neke bebe će imati spljoštene dijelove na stražnjem dijelu glave.

Jednostavan način da spriječite spljoštenu glavicu je mijenjanje bebina položaja u krevetiću svakoga dana. Budući da beba voli imati uvijek nešto zanimljivo za pogledati, mogla bi okrenuti glavu kako bi vidjela kako dolazite i odlazite.
Mijenjate položaj glavice svojoj bebi, ali tako da i dalje leži na leđima:

  • Jednom okrenite bebu glavom prema uzglavlju krevetića.
  • Sljedeći put s glavom prema podnožju krevetića.
  • Svakoga dana mijenjajte bebin položaj.
  • Kako biste potaknuli bebu da gleda u tom smjeru, pokušajte staviti mobitel na stranu krevetića okrenut prema sobi.

Dok su budne, bebe bi također trebale imati 'vrijeme na trbuščiću', najmanje 10 do 15 minuta, 3 puta dnevno. To znači da stavljate bebu da se igra na trbuščiću. Ne samo da vrijeme za trbuh pomaže spriječiti spljoštenu glavicu, već je važno za cjelokupni fizički razvoj bebe.

Ako vaša beba, unatoč preporukama i dalje ima vidljive spljoštene dijelove glavice, posavjetujte se s liječnikom.