Prvo kupanje vaše bebe uzbudljiva je prekretnica, ali rukovanje malim, skliskim i krhkom tijelom, definitvno može prouzrokovati tremu. Čuli ste kako je prvo kupanje vašeg novorođenčeta velika radost, ali to i ne izgleda baš tako. Baš vama se dogodilo da je dijete, u dodiru s prekrasnom mirišljavom kupkom počelo vrištati iz petnih žila, a vi se preplašeni i iznervirani pitate što ste napravili pogrešno.

Ako se uspaničarite, vjerovatno nećete dovršiti posao, a ako si želite olakšati, pri prvom kupanju, za pomoć zamolite nekoga iskusnijega.

Pitate se koje je vrijeme najbolje za kupanje novorođenčeta?

Prvo kupanje bebe najbolje je tempirati nakon što joj otpadne pupkovina. Za početak, nemojte kupati dijete odmah nakon hranjenja ili ako je preumorno.

Iako bi roditelji možda kupanje obavili u ranim večernjim satima, kao dio opuštajuće aktivnosti za laku noć, bebe su obično nabolje raspoložene ujutro.

Imajte na umu da novorođenčad ne treba puno pranja, najviše dva ili tri puta tjedno. U početku ćete je samo na brzinu prebrisati krpicom, pazeći na pupkovinu dok ne otpadne, a to se događa za otprilike tjedan do tri nakon rođenja.

Dok beba ne počne puzati i valjati se po podu, svakodnevno kupanje nije potrebno. Beba treba kupanje samo dva ili tri puta tjedno, a previše kupanja može joj isušiti kožu.

Voda za kupanje trebala bi biti ugodno topla, nikako vruća. Ako je beba gladna, mrzovoljna ili umorna, odgodite kupanje.

Prije kupnja, pripremite sve što vam je potrebno kako tijekom kupanja ne biste po stanu morali tražiti spužvicu ili ručnik. Bebu nikada ne ostavljajte u kadici bez nadzora!

Najnužniji su sapun ili šampon za bebe, pamučne krpce, ručnik ili dva i plastična kadica. Za nakon kupanja, pripremite čistu pelenu, komplet čiste odjeće i kremu.

Dokumentirajte događaj. Bez obzira na to kako prvo kupanje prođe, podsjetnik na dogođaj sigurno će vam, jednoga dana, izmamiti osmijeh na lice.

Utoplite bebu. One vrlo brzo gube tjelesnu toplinu, pogotovo ako su gole. Stoga, pazite da prostorija za kupanje bude dovoljno topla, sobne temperature, oko 25 stupnjeva. Bez obzira na to koristite li dječju kadicu ili umivaonik, prvo je napunite s dovoljno vode. Nikada ne stavljajte bebu u kadu dok voda još teče. Temperatura vode treba biti topla, nikako vruća. Testirajte vodu laktom ili unutarnjom stranom zapešća jer su ta područja osjetljivija od vrhova prstiju. Nježno uronite bebu u kadicu, nogama naprijed, čvrsto je držeći. Ruku stavite ispod njezine glavice, a drugom poduprite leđa i guzu. Beba ne treba predugo biti u vodi kako joj ne biste iziritirali kožu i kako se voda ne bi ohladila.

Koristite nježni dječji sapun, a prvo se vrijeme preporučuje kupanje u čistoj vodi, bez ikakve sapunice, možete u kupku dodati nekoliko kapi maslinova ili bademova ulja.

Prvo operite lice. Umočite vrh krpce za pranje u toplu vodu i nježno obrišite jedno oko, od unutarnjeg kuta prema van, a zatim drugim dijelom krpice prebrišite drugo oko. Namočite cijelu krpu i pažljivo je i temeljito prebrišite oko usta i brade, gdje se mogu nakupljati mlijeko i slina, te unutar i iza ušiju.

Nikada nemojte koristiti pamučni štapić za čišćenje ušiju.

Zatim prijeđite na tijelo. Umočite krpu u toplu vodu i operite vrat i trup vaše bebe. Ne zaboravite oprati bebu ispod ruku i između prstiju.

Posebno budite pažljivi s intimnim dijelovima. Koristite meku, čistu krpicu i mlaku vodu. Ako imate djevojčicu, uvijek perite od naprijed prema natrag  i ne zaboravite nježno obrisati između nabora kože. Ako imate dječaka, samo mu obrišite penis.

Ne zaboravite vlasište. Nježno umasirajte šampon u kosicu, uključujući područje iznad fontanela. Ne brinite, nećete ozljediti bebinu glavicu.

Ako se kod bebe pojavi tjemenica, porazgovarajte pedijatrom koji vam može objasniti kako, pomoću baby ulja, nježno iščetkati zadebljalu kožu.

Ostanite pribrani. Nikada ne ostavljajte bebu samu u kadici ili blizu nje i uvijek držite barem jednu ruku na njezinu tijelu. Ako ste nešto zaboravili, morat ćete ponijeti bebu sa sobom ili zamoliti nekoga od ukućana da vam doda sve što vam nedostaje.

Nakon kupanja, nježno je osušite. Tapkajte bebinu kožu mekanim, suhim ručnikom. Obavezno dobro osušite sva područja na kojima postoje nabori kože.

Dok je beba mala, nisu joj potrebni losioni. Izbjegavajte i dječje pudere, jer mogu iziritirati bebine dišne putove.

Kupke su dobre jer zbližavaju roditelje i djecu. Briga o bebi daje joj do znanja da vam je stalo. Stoga, zagledajte joj se u oči, poljubite taj slatki, meki trbuščić, brojite male prste na nogama i pjevajte pjesmice dok je kupate. Uz pjesmicu i nježan dodir, vaša će bebica znati koliko je voljena.

Vrijeme kupanja je zabavno vrijeme za bebe i njihove roditelje! Ako primijetite da beba ne dijeli vaš entuzijazam, neka događaj bude kratak i sladak. Uskoro će vrištati od užitka kada čuje da ste otvorili slavinu.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock