Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učimo jesti: Hranilica, prvi stol vaše bebe i poligon za istraživanje hrane

Jedna od prekretnica dječjeg razvoja je uvođenje krute hrane u prehranu. Kako nije samo riječ o hrani nego i o istraživanju boja, mirisa i okusa, da doživljaj bude potpun, mališana treba smjestiti u hranilicu. No kako odabrati onu ...

 hranilica

Bebu možete posjesti u hranilicu u dobi od 6 mjeseci. Naravno, ako je počela jesti krutu hranu i može sjediti uspravno. Dječja hranilica je vrlo sigurna. Olakšava hranjenje roditeljima, a bebi čini ugodu kao što su nova hrana, okusi i teksture.

Prednost je i u tome što ju je poslije jela lakše očistiti. Roditelje raduje ovaj prijelaz, od sjedenja u krilu do samostalnog sjedenja. Uživaju u prizoru kako njihovo dijete raste i postiže nove razvojne ciljeve.  Hranilica je simbol rasta i važna je prekretnica u životu djeteta.

Jeste li svoju bebu počeli upoznavati s čvrstom hranom? Prekrasno! Znači da vaše dijete odrasta i da mu je potrebno više hranjivih tvari iz drugih namirnica.

Što su to hranilice?

Hranilice su visoke stolice, posebno dizajnirane za bebe i malu djecu u kojima mogu sjediti za vrijeme obroka.  Obično dolaze s podesivim sjedalom, koje se može podići ovisno o visini roditelja, kako bi hranjenje bilo što ugodnije. Na nosaču se nalazi poslužavnik koji se može koristiti za držanje pribora i hrane tijekom obroka ili dok dijete samostalno jede i istražuje namirnice.

Hranilica obično ima široku podlogu za bolju stabilnost, a dolaze opremljene i sigurnosnim pojasevima.

Kada beba može koristiti hranilicu?

Roditelji se pitaju, kada njihove bebe mogu početi koristiti hranilicu? Kako je svaka beba drugačija i različito raste i razvija se, nema pravila. Međutim, proizvođači dječjih stolica  smatraju da je standardna dob za stavljanje bebe u dječju stolicu šest mjeseci. Na roditeljima je da sami odluče.

Čim se dijete počne držati uspravno, može sjediti u hranilici.

Vrste hranilica

Hranilice su dostupne su u raznim varijacijama. Dolaze u mnogim oblicima i veličinama, ali nemaju sve hranilice iste značajke. Treba izabrati onu koja odgovara načinu života obitelji.

Nevest ćemo neke kako bismo vam pomogli  pri odabiru savršene visoke stolice za vašu bebu.

1. Tradicionalna visoka hranilica

Tradicionalna hranilica je uspravna visoka stolica. Stolica može biti izrađena od metala, drveta ili plastike. Ova stolica se ne može sklopiti, dizajnirana je za držanje u za to predviđenom prostoru u kući.

Prednosti: jednostavan, osnovni dizajn; dostupno po povoljnoj cijeni Nedostaci: nema nikakvih dodataka; ne može se sklopiti; 2. Moderna visoka stolica

Moderna visoka stolica ima mnoge značajke tradicionalne hranilice. Ove stolice dolaze s mogućnoću podešavanja visine, sjedećim naslonom, podesivim naslonom za noge i podesivim pladnjem. Ova stolica se može sklopiti radi lakšeg skladištenja.

Prednosti: podesivi dijelovi; presavijanje za pohranu Nedostaci: komplicirano sastavljanje; skuplja je od osnovnog modela 3. Visoka stolica tzv. Space Saver

To su hranilice koje štede prostor ili takozvane dodatne stolice jer mogu bilo koju običnu stolicu pretvoriti u hranilicu. Dovoljno je postaviti pomoćnu hranilicu na običnu stolicu I to je to!

Praktična je jer štedi prostor, lako ju je skladištiti i savršena je za obitelji koje imaju prostorna ograničenja.

Prednosti: odgovara na bilo koji stolac; zauzima manje prostora; lako se čisti i skladišti Nedostaci: svaki put je moramo ponovno postavljati 4. Konvertibilna hranilica

Konvertibilne hranilice najbolje su rješenje za pitanje: što učiniti sa stolicom kad beba odraste?

Ona se može koristiti i kao pomoćno sjedalo, ili stolica za igru sve do djetetove treće ili četvrte godine. Ove stolice nazivaju se 3 u 1 ili 4 u 1, ovisno o broju načina na koje se mogu koristiti.

Prednosti: dugo razdoblje korištenja; više namjena Nedostaci: zauzima puno prostora za pohranu; viša cijena od prosječne 5. Hranilica za putovanja

Putna hranilica savršena za kampiranje ili putovanja. Dizajnirana je isključivo za vanjsku upotrebu. Izrađena je od čvrstog platna i metalnog okvira. Ne zahtijeva montažu, ali ne može se presavijati niti podešavati.

Prednosti: praktična za putovanja; otporna na sve vremenske uvjete; lako se čisti Nedostaci: nije za unutarnju upotrebu; latno se lako prlja 6. Hranilica od tkanine

Ove stolice savršene su za putovanja. To je hranilica koja se može sklopiti i prati u perilici rublja.

Prednosti: praktična za sklapanje; periva u perilici rublja; pogodna za putovanja Nedostaci: potrebno ju je češće prati; ne podešava se visina stolice  hranilica

Osnovne značajke sigurne hranilice

Većina roditelja možda ne zna koje na što je važno obratiti pozornost pri kupnji hranilice.

Evo nekoliko važnih značajki:

  1. Mora biti jednostavna za korištenje
  2. Pladanj mora biti lako podesiv
  3. Treba biti stabilna i mobilna
  4. Odaberite hranilicu koja će se lako uklopiti u prostor
  5. Važno je da ima sigurnosni pojas
  6. Stolica bi trebala biti udobna, te imati podstavljena sjedala i naslon za noge.
  7. Treba biti jednostavna za čišćenje
  8. Kupite hranilicu koja raste s vašim djetetom, što znači da bi trebala trajati najmanje do treće godine djetetova života.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije