Kad dijete navrši tri godine, počinjemo razmišljati o tome na koje bismo ga aktivnosti upisali s obzirom na njegove afinitete ili potrebe. Većinom se roditelji odlučuju za ponudu lokalnih vrtića ili centara koji se nalaze u blizini njihova doma. Razlog je jasan – zbog lakšeg načina polaženja tih aktivnosti. Presudna može biti i mogućnost da nam se grupe poklapaju ako imamo više djece različitog uzrasta.

Često se roditelji odlučuju za sportske aktivnosti, ples, pjevanje ili strani jezik. Kreativne aktivnosti ponekad ostaju po strani, a vrlo su važne u predškolskoj dobi. Dijete na kreativnim radionicama vježba svoju koncentraciju, izrađuje, promišlja i upoznaje se sa svojim emocijama. Likovne, literarne i dramske radionice trebale bi biti zastupljene u tjednom rasporedu vaše djece.

Mnogi roditelji imaju sreće da pohađaju dječje vrtiće u okviru kojih se stručnjaci u redovnom programu bave tim dijelom djetetova razvoja. No, zbog preopterećenosti kapaciteta vrtića, u velikim je gradovima često nemoguće kvalitetno raditi s djecom. Pandemija nam je, nažalost, odmogla pa se dramske aktivnosti u okviru sustava uopće ne izvode ili tek minimalno. A dramske su igre djeci toliko važne!

Djeca, koja se susreću s cijelom burom emocija i pronalaze svoje mjesto u međusobnim odnosima unutar obitelji i kolektiva, trebaju neko ispušno mjesto kako bi proradili sve što im se događa. Neka djeca imaju tantrume i noćne more, druga su ponekad agresivna, a neka se povuku u sebe i izbjegavaju interakciju. Mnogo se toga događa u starijim vrtićkim glavicama i mlađim školskim.

Dramske igre pružaju nam terapeutski učinak i omogućavaju nam da uz siguran odmak kopiramo svijet oko sebe, osjećajući emocije u svome tijelu i dopuštajući sebi da se izrazimo pokretom, glasom i riječima. U dobi od pet godina djeca se vrlo često srame i strahuju. Nastup na pozornici donosi im pozitivan stres kojim grade svoje samopouzdanje. Zauzimanje za sebe i govorenje jasno i glasno pred svima - vještine su koje će djetetu koristiti u životu. Upravo njih razvijaju dramske aktivnosti u toj najranijoj dobi.

Djecu bi bilo dobro upisati na kreativne aktivnosti pisanja, čitanja, slikanja i glume kako biste otkrili njihove talente, ali i pomogli im da se nose sa svojim emocijama i nauče ih otpuštati. Rezultati te njihove igre bit će često prava mala remek-djela, a često i zabavne i smiješne tvorevine koje će zabavljati njih i vas. Možda im baš sada možete ponuditi alate kojima će u budućnosti znati živjeti kvalitetne i ispunjene živote.

Kreativne radionice za djecu! 

Fora priča: Interaktivne radionice u kojima se djeca od 0 do 99 godina uključuju u pripovijedanje i čitanje priča.

  • Dramska grupa: Dramske igre za stariju vrtićku i mlađu školsku djecu. Dob: 6 – 11 godina.
  • Superjunaci: Interaktivna kreativna radionica za sve one koji se upoznaju s emocijama. Uključuje izradu lutaka za dramsku igru, čitanja i igre.

Kuća od priča
Ups! Upao sam u priču: Radionice kreativnog pisanja za djecu školskog uzrasta.
Pričanac: Radionice stvaranja priča za djecu od 4 do 6 godina koja ne moraju znati pisati.

Odgoj s glazbom
Odgoj s glazbom: Radionice za bebe i djecu od najranije dobi gdje se uz glazbu i pokret kreativno stvara i upoznaje svijet.
Musica & art: Likovne radionice za bebe i djecu.

Tekst: Danijela Miklec, učiteljica, kolumnistica, voditeljica Fora priča za djecu svih uzrasta, vlasnica zeca BEzaBU