Koja se tjelesna temperatura u ranoj trudnoći smatra normalnom? Groznica kod buduće majke može izazvati pobačaj, tako da je važno znati kada i na koji način je sigurno da snizi temperaturu.

Zašto se tjelesna temperatura povećava tijekom rane trudnoće?

Tjelesna temperatura od 36,6 stupnjeva smatra se normom samo formalno. Zapravo, normalne vrijednosti kod zdrave osobe se smatraju one između 35,2 i 37,2 stupnja. U prvom tromjesečju trudnoće, temperatura može biti i viša, i to zbog povećane proizvodnje progesterona, hormona koji pomaže nošenje fetusa.

Normalna tjelesna temperatura tijekom rane trudnoće je do 37,4 stupnja.

Alarmantni znak u trudnoći je temperatura iznad 37,4 stupnja koja traje nekoliko dana (tri dana). Osim toga, postoje i drugi znakovi koji ukazuju da se hitno treba obratiti liječniku:

- bol u donjem dijelu trbuha i u donjem dijelu leđa
- bljedilo kože
- krvarenje iz vagine
- vrtoglavica, slabost
- curenje iz nosa, kašalj, bol u grlu
- bolno mokrenje;
- često povraćanje i bol u trbuhu
- proljev
- osip, svrab.

Temperatura viša od normalne tijekom trudnoće znak je virusne infekcije, gripe ili nekog upalnog procesa. Budući da je imunitet slabiji u drugom stanju, trudnice su podložnije prehladi, gripi i drugim infekcijama. Temperatura tijekom prehlade često naraste na 38 do 40 stupnjeva.

Česta pojava u trudnoći je cistitis. Kod upale mjehura temperatura je povišena i kreće se od 37,5 do 38 stupnjeva. Bol tijekom mokrenja može ukazati na još jednu bolest koja je česta kod trudnica - upalu bubrega, kada temperatura može narasti na 39 do 40 stupnjeva.

Paracetamol u preporučenim dozama

Ako je temperatura 38 stupnjeva i više, trudnicama se savjetuje da uzmu antipiretik. Dozvoljeno im je piti paracetamol, ali pod uvjetom da poštuju preporučene doze i vremenske intervale navedene u uputama. Čaj od lipe, maline, zeleni čaj i sok od brusnice u većim količinama snižavaju temperaturu.