Ako imate odličan odnos sa svekrvom, ovo nije članak za vas. Vi ste jedna od sretnica koja je uz dobrog partnera dobila i dobru svekrvu. Međutim, to ne mogu reći sve žene. Toksična svekrva može biti krajnje iscrpljujuća, a zbog nje možete zaglaviti u neugodnoj obiteljskoj dinamici kojoj se ne nazire kraj. 

Naravno, još je teže kad se u tu jednadžbu dodaju i djeca. 

Kao i svaki drugi odnos, toksičnost nije uvijek jasna, pogotovo ako postoje suptilni, pasivno-agresivni potezi prema vama. Takvi nas često dezorijentiraju, a postanemo ih svjesni tek satima ili danima kasnije. 

Dakle, kako znate je li vaša svekrva doista loša za vaše mentalno stanje i kako se možete nositi s tim? Terapeutkinja zna što možete učiniti.

Znakovi upozorenja 

Općenito govoreći, postoje brojni znakovi upozorenja na koje možete paziti, ističe Terri Bacow, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja i autorica knjige 'Goodbye, Anxiety: A Guided Journal for Overcoming Worry'.

Prema Bacow, pasivno-agresivno ponašanje je veliki problem.

'Na primjer, vaš svekrva daje komentare koji pokazuju da ona osjeća da je u pravu u vezi nečega, a da ste vi u krivu (tj. ‘Baka poslužuje zdrave obroke!’). Posebno je toksično ako ona takve komentare daje pred drugim članovima obitelji (tj. vašim mužem, vašom djecom) posramljujući vas, ili ako te komentare daje iza vaših leđa, a vi za njih saznate od drugog člana obitelji', kaže Bacow. 

Naravno, izravna kritika također je solidan znak, bilo da je izrečena oštro ili nježno. Tipičan primjer je: 'Kad sam ja odgajala sina, nikad mu nismo dopuštali da radi X stvari.' 

Gaženje granica ili miješanje u vaše privatne stvari, bile one osobne ili povezane s obitelji, česta je navika toksičnih svekrvi. 

'Mogla bi se uključiti u obiteljsku odluku ili se uključiti u roditeljstvo. Primjer bi bio neodobravanje roditeljskih odluka koje donosite ili izražavanje neodobravanja o načinu na koji postupate s nečim ('Jesi li sigurna da joj želiš dati kolačić?'). Uvijek je nepoželjno, na primjer, kada se svekrva miješa tako što je mnogo oštrija ili popustljivija prema vašoj djeci nego što biste sami bili, pogotovo u vašoj prisutnosti, jer ona šutke osuđuje vaše roditeljske pristupe', navela je. 

Svi smo mi s manama i nitko nije savršen. Međutim, Bacow ističe da neki znakovi jasno pokazuju da odnos nije najzdraviji. 

'Na primjer, kad vaša svekrva pokazuje emocionalnu reakciju koja nije proporcionalna trenutnoj situaciji, potpuno pretjerano reagira ili čak ima ispad. To može dovesti do borbe za moć ako se ona namjerno ili podsvjesno nada da će manipulirati ishodom u svoju korist kad joj nešto ne ide', obašnjava.

Drugi znakovi upozorenja su: Ona pokazuje manipulativno ili kontrolirajuće ponašanje, npr. pojavljuje se bez najave iako joj niste dali dozvolu da to učini ili vas izravno ignorira, potkopavajući vašu samovrijednost i čineći da se osjećate inferiorno.  

Znakovi da je vaša svekrva toksična
Shutterstock 

Suptilni znakovi toksičnog ponašanja

Neke svekrve izbacuju otvor u malim dozama tako da se pitate jeste li sve umislili ili je nešto bezazleno. Bacow ističe kako to često bude u obliku  beznačajnih komplimenata ili naizgled simpatičnih primjedbi. Obično se opravdava da izražava zabrinutost, ali zapravo zamjera vašim izborima. 

Bacow navodi još neke primjere: suptilno kršenje granica, kao što je slanje poruka koje na neki način izražavaju neodobravanje ili osudu; preuzimanje neke obaveze kad je jasno da pomoć nije potrebna; iskorištavanje dobrodošlice, umjesto četiri dana u vašem domu ona ostane dva tjedna. 

Ogovaranje vas drugima je velika stvar, bez obzira na to trača li u frizerskom salonu ili vas čini temom razgovora na obiteljskim okupljanjima kada niste u blizini. To je suptilan pokušaj da vas prikaže lošom osobom, a istovremeno da ona izgleda bolje.  Slično tome, drugačije ponašanje kada vaš supružnik ili partner nije prisutan još je jedan čudan potez koji pokazuje njezine prave motive.

'Općenito, teško je kada svekrvi nedostaje samosvijesti, kada se ponaša toksično, a prikazuje se kao da je potpuno nesvjesna utjecaja svojih postupaka', kaže ona.

'Toksično ponašanje svekrve može opteretiti brak ili vezu. To može dovesti do napetosti, sukoba i svađa, osobito ako vaš partner/suprug ne vidi problem i snažno brani svoju majku ', navodi Bacow. 

Ne samo to, njezino loše ponašanje može naštetiti drugim odnosima, kao što je veza između bake i djeda i unuka. To može stvoriti golem stres i ogorčenost kod osobe koja je svekrvina žrtva. 

Kako postaviti granice

Nakon što ste to proživjeli i prekinuli ste odnos sa svekrvom, možete to učiniti bez da je potpuno isključite iz života svoje djece. 

'Jednostavno rečeno, jedna strategija je distancirati se od svoje svekrve i smanjiti angažman s njom kako biste zaštitili svoj razum. Na primjer, možete komunicirati samo tijekom obroka ili skratiti druženje, ako ste u posjeti', kaže Bacow. 

Možete i verbalno postaviti granice, dodaje Bacow. Možete reći nešto poput: 'Cijenim vašu ponudu za čuvanje djece, ali nije potrebna' ili 'Hvala vam što mi pokušavate pomoći s djetetom, ali nije mi ugodno'.

Držati svoje osjećaje prema njoj odvojenima od braka nije uvijek lako, ali možete i trebate prepustiti svom partneru da upravlja situacijom. 

'Važno je komunicirati sa svojim supružnikom i pokušati pronaći rješenje kako se nositi s njima. Može vam pomoći to da zamolite supružnika da razgovara sa svojom majkom ako vama nije ugodno razgovarati s njom', navodi ona. 

Iznad svega, kaže Bacow, imajte na umu da se ništa od ovoga ne odnosi na vas.

'Nije vaš problem ‘srediti’ svoju svekrvu. Vrlo je vjerojatno da vaša svekrva ima duboko ukorijenjene probleme koji nisu povezani s vama, vjerojatno iz njezina djetinjstva i odgoja, te se projicira', zaključila je.