Tijekom povijesti žensko je tijelo prošlo kroz brojne estetske norme koje su bile isključivo nametnute od društva. Stoga, postoje određeni standardni za svaku generaciju, bilo da govorimo o ovome stoljeću ili čak prošlom, odnosno pretprošlom, ono što čini žensko tijelo lijepim i društveno prihvatljivim u određenim trenucima ponekad je graničilo s neukusnim.

U prošlosti, kada bi se uklanjale dlačice s intimnih dijelova tijela, to bi bio znak da je osoba imala neku spolnu bolest, predstavljalo bi određenu sramotu, pa su često na europskim dvorovima i u višim društvenim staležima postojale i perike koje su se stavljale na intimne dijelove tijela.

Iako je danas gotovo neprihvatljivo da žena ima dlačice na svome spolnome organu, ipak postoje određene situacije kada ovaj čin (uklanjanje stidnih dlačica) ipak nije poželjan, nego je čak i opasan.

Treba li uklanjati stidne dlačice u trudnoći?

Na ovu je temu veliku pažnju privukao video na TikToku kanadske medicinske sestre, a koji je prikupio čak 4 milijuna lajkova i izazvao brojne rasprave.

Dakle, Angela Grant Buechner, medicinska sestra iz Toronta i savjetnica za dojenje, s radnim iskustvom od dvadeset godina, objasnila je zašto trudnica ne bi trebala depilirati stidne dlačice, i to posebno prije poroda.

@nutmeg_lc Don’t shave your bush! #pregnancy#pregnant#birth#laboranddelivery#laborprep#vulva#prenatal#obgyn#doula#babynurse#intothethickofit#lc♬ Into The Thick Of It! - The Backyardigans


'Moj je zadatak na TikTok-u podijeliti objektivne informacije, bez osuđivanja, kako bi ljudi mogli naučiti nešto novo. Objavila sam ovaj video jer znam da je u nekim mjestima (posebno u SAD-u) još uvijek uobičajeno da žene budu obrijane ili da im je rečeno da depiliraju stidne dlačice prije poroda iako sva novija istraživanja ukazuju na to kako to nije potrebno i da čak povećava rizik od infekcija. Kod nas u Kanadi, to nije uobičajena praksa već mnogo godina unatrag', rekla je ova medicinska sestra.

U komentarima ispod videa mnoge su žene posvjedočile kako su ih obrijali prije poroda 'pod normalno', a Angela je na ovo odgovorila da, nažalost, samo zato što je nešto još uvijek uobičajena praksa u zdravstvu, ne znači da je to i najbolja praksa.

'Zapravo, više nema operacija za koje se preporučuje brijanje jer ono povećava rizik od infekcija uslijed mikroabrazija', objasnila je.

Ako ništa drugo, šišanje i podrezivanje su prihvatljivi, posebno ako trudnica doista ima potrebu 'urediti se' prije poroda. Međutim, Angela je naglasila kako bi depilacija voskom ili brijanje trebalo biti nekoliko dana prije poroda, ali kako se ne može predvidjeti točan početak trudova, svaka depilacija nakon 36. tjedna trudnoće se ne preporučuje

@nutmeg_lc Don’t shave your bush PART 2! #birth#labourandbirth#pregnant#pregnancy#laboranddelivery#obgyn#rn#birthplan#doula#momsoftiktok#prenatal#lc♬ original sound - NutmegBirthBabiesBreastfeeding

Potom je naglasila kako su vagine spremne za porod i da im nije potrebna ovakva vrsta 'pripreme'. 'Baš kao što vagina sama sebe čisti, pa joj parfumirani šamponi i sapuni samo štete, nije joj potrebna niti priprema za porod', objasnila je Angela.

Na ovo temu, za portal BuzzFeed, javila se i liječnica Erika Montes, koja radi kao ginekolog već deset godina. Naime, Erika je objasnila da je šišanje ili podrezivanje dlačica sve što treba napraviti prije bilo kakve operacije pa tako i prije poroda - a ne brijanje. I to, kako je objasnila, samo da se može bolje vidjeti gdje treba napraviti rez.

erika montes.jpg
Instagram 

'Neki rizici kod brijanja uklučuju folikulitis ili infekciju folikula dlake, što može prouzročiti urasle dlačice, što može izazvati bol i infekciju kože. Brijanje može prouzročiti i posjekotine na koži, koje se mogu inficirati, što dovodi i do drugih infekcija, posebno tijekom intimnog odnosa', rekla je Erika za BuzzFeed.

Stidne dlačice imaju svoju svrhu!

Osim što pružaju zaštitu od trenja, koje može prouzročiti iritaciju kože, pomažu u smanjenju količine znoja proizvedenog u predjelu vulve te u reguliranju telesne temperature, a imaju sličnu funkciju kao trepavice ili dlake u nosu.
Osim toga, mogu pružiti zaštitu od prljavštine i uobičajenih vaginalnih infekcija.
Uzimajući sve ovo u obzir, ginekologinja Erika Montes smatra da bi žene trebale raditi samo ono što im je ugodno kad je njega njihova tijela u pitanju.