Trudnoća se često opisuje kao lijepo putovanje, s prekrasnom malom bebom na kraju puta. No važno je priznati da trudnoća nije laka za sve i brojne se žene bore s komplikacijama i poteškoćama tijekom trudnoće i odahnu tek kada rode bebu.

Međutim, također je važno istaknuti i poteškoće koje se događaju nakon trudnoće. Nakon što rodite, vaše tijelo je drukčije nego što je bilo prije, ali i tijekom trudnoće. Tijekom trudnoće koža je podložna promjenama i pucanju zbog širenja tkiva i dobivanja na težini pa je često neizbježna promjena i pojava strija. Neke ih mame ponosno nose i nazivaju ih svojim 'tigrovim prugama', a druge silno žele da one potpuno nestanu.

Postoji čitav niz krema i proizvoda za koje se tvrdi da pomažu rješavanju strija, ali prije nego što odete i potrošite novac na te proizvode, važno je znati djeluju ili ne.

Zašto se pojavljuju strije?

Da biste razumjeli zašto proizvodi mogu, ali i ne moraju djelovati protiv strija, važno je razumjeti zašto se one pojavljuju.

Strije se pojavljuju kada se tijelo širi brže nego što to koža može pratiti. Elastična vlakna ispod površine kože pucaju, a na tijelu ostaje strija. Ispočetka su one tamnocrvene ili ljubičaste, ali postupno blijede i postaju bijele ili sive. Ovakve strije zapravo su 'ožiljci' na tijelu. 

trudnica se maže kremom
Shutterstock 

Hoće li kreme djelovati?

Prema časopisu Women's Health, nijedna studija nije dokazala da postoji krema koja može spriječiti strije, ili učiniti da one posve nestanu. Vlaženje kože je uvijek dobro, ali ne postoji čarobni proizvod koji će učiniti da one nestanu s vašeg tijela. Stručnjaci također smatraju da je razlog zašto neki ljudi misle da ovi proizvodi djeluju taj što strije s vremenom prirodno blijede, ali za to nije zaslužna krema.

Možete li išta učiniti?

Iako ovo može zvučati razočaravajuće ženi koja se po svaku cijenu želi riješiti strija, postoje proizvodi koji mogu pomoći da one izblijede. Važno je zapamtiti da su strije ožiljci, a ožiljci ne nestaju, oni su trajni. S vremenom će izblijedjeti, ali postoji vrsta kreme koja može pomoći da ožiljci izblijede. Krema koja sadrži hijaluronsku kiselinu, najbolja je opcija za sprečavanje pojave strija, ali imajte na umu da što je duže strija prisutna, manja je vjerojatnost da će bilo koja krema biti od pomoći.