Kad je žena trudna, obično je radosna, a posebno se veseli kada osjeti kretanje svoje bebe. Pokreti bebe unutar maternice, koje žena osjeti, mogu biti pokazatelj je li sve u redu s bebom i ide li trudnoća u dobrome smjeru.

No udarci bebe, prema scienceofmom.com,mogu pokazati i kakva će biti njezina osobnost nakon rođenja. Na primjer, ako se nerođeno dijete puno kreće, veća je vjerojatnost da će i nakon rođenja biti vrlo aktivno te neovisnije od djece koja su u maternici pasivnija. Kako se mama i beba upoznaju i tijekom trudnoće, majka će osjetiti ako se dijete ne kreće, što može izazvati zabrinutost.

No ima razdoblja kada beba miruje, koja ne trebaju zabrinjavati, no i obrnuto, neka 'zatišja' mogu biti razlog opravdane brige.

1. Neke se bebe manje kreću dok je mama aktivna

Iako je možda logično da su bebe aktivnije ako je mama aktivna, ali to nije baš tako. Prema nekim promatranjima prenatalnog života bebe, dok trudnica vježba, bebe u većini slučajeva miruju. Iako je mama toga dana bila posebno aktivna, a beba se ne javlja, i to je normalno.

2. Bliži se termin porođaja

Kad majka devet mjeseci nosi u maternici živu osobu koja se razvija, već poznaje njezine pokrete. Stoga, kad dođe do bilo kakve promjene, mama se zabrine.

Jedan od razloga slabijeg kretanja bebe je položaj koji ona zauzima neposredno prije rođenja. Dijete se tada smješta u zdjelicu majke, a taj položaj smanjuje mogućnost kretanja.

3. Neki su pokreti vrlo nježni

Nakon 20. tjedna trudnoće, fetus se primjetnije kreće u maternici, ali načini i količina kretanja razlikuju se od dana do dana. Ako vas to brine, opustite se, jer nisu baš svi bebini pokreti toliko intenzivni da ih možete primijetiti.

ultrazvuk bebe
Shutterstock 

Neki su bebini pokreti (uključujući udarce nogama) toliko suptilni da ih majka možda neće ni primijetiti. Dakle, kad mislite da vas beba udara malo slabije i rjeđe nego inače, možda je samo riječ o nježnijim pokretima. Ako vas briga ne napušta, razgovarajte s liječnikom.

4. Beba nema prostora za kretanje

Ako ste u posljednje trimestru trudnoće, beba će vas rjeđe udarati nogama ili čak povremeno i prestati zbog nedostatka mjesta u maternici. Dijete je posljednji mjesec trudnoće sklupčano u maternici pa mu je teško udarati nožicama i ručicama, čeka veličanstveni izlazak.

5. I bebe spavaju u maternici  

Postoji još jedan čest razlog zašto bebe manje udaraju: spavaju. Iako je teško zamisliti da bebe spavaju prije nego što se rode, to je istina. Dakle, kad mama primijeti da se odjednom smanjio intenzitet kretanja, dijete je vjerojatno u fazi sna tijekom koje se slabije kreće. Već u 30. Tjednu trudnoće bebe imaju ritam spavanja i buđenja u maternici.

6. I mama može biti pod stresom

Često na kretanje bebe u maternici utječe i razina majčina prenatalnog stresa. Za trudnicu je važno smanjiti razinu stresa zbog vlastita zdravlja, ali i zdravlja svog djeteta. No određena razina dnevnog stresa često je prisutna, a većinom nema većeg utjecaja po bebu. Kako se pod stresom mijenja razina hormona u majčinu tijelu, neki hormoni potiču i bebu na kretanje ili nekretanje, ovisi koji hormoni dominiraju.

No ako osjećate bilo kakvu nesigurnost i zabrinutost jer se kretanje bebe promijenilo ili ga ne primjećujete, ipak potražite savjet ginekologa koji prati vašu trudnoću. Iako je vjerojatno sve u redu, poštedite se stresa i živciranja te posjetite liječnika.