Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZUMIJEVANJE SVIJETA U SEBI I OKO SEBE: Zašto je djecu dobro poticati da stvaraju umjetnost?

Autor Sunčica Got

Pablo Picasso je rekao da je svako dijete umjetnik, a ono što je najteže je ostati umjetnikom i kad se odraste.

 dijete slika.jpg Izvor: Shutterstock

Umjetnost je kreiranje nečega iz ničega, pronalaženje ljepote u svakodnevnom i potpuno prepuštanje kreativnom procesu. Djeca prirodno vole umjetnost i sposobni su je prepoznati na najneobičnijim mjestima, u pijesku, u šumskom lišću i travi, u bojama, oblicima i pokretima. Portal Artful parent donosi nekoliko razloga zašto je stvaranje umjetnosti djeci tako potrebno.

Potiče kreativnost

Kreativnost je vještina koja nam pomaže da razmišljamo izvan okvira, da poznato prikažemo u do tad nepoznatom ruhu. U svijetu koji se suočava s nizom izazova, kreativnost u razmišljanju daje nadu za mogućim rješenjima problema. Djeca koja redovito prakticiraju ili stvaraju umjetnost, kreativnija su, originalnija i općenito imaju bolji uspjeh u životu.

Potiče razvoj fine motorike

Korištenje kistova, crtanje točkica, povlačenje linija, miješanje boja, rezanje škarama i kontroliranje tubice ljepila, sve to pozitivno utječe na razvoj fine motorike kod djece kao i na njihovu koordinaciju. Djeca koja su redovito okružena umjetničkim aktivnostima razvijaju bolje motoričke vještine.

 Djevojčica reže papir.jpg Izvor: Pexels

Crtanje prethodi pisanju

Bebe i mala djeca koja rano krenu šarati i crtati po papiru, ranije nauče kontrolirati bojicu i svoje pokrete, a da bi djeca naučila pisati, prvo moraju šarati i crtati.

Razvija vještine rješavanja problema

Stvaranje umjetnosti često otvara mogućnost za rješavanje konkretnih tehničkih, ali i nesvjesnih emotivnih problema. Djeca se kroz umjetnički rad susreću s različitim izborima, preispitivanjima i uče donositi odluke. Što raste njihovo iskustvo s različitim materijalima i stilovima, tako imaju i više samopouzdanja u stvaranju nekih novih kombinacija i rješenja.

Pomaže djeci da bolje razumiju sebe i svijet

Djeca dnevno primaju velike količine informacija koje je ponekad teško procesuirati. Umjetnost im omogućuje da dožive sve svoje emocije u sigurnom okruženju koje sami kreiraju i da ih prihvate.
Ideje, boje, materijali, linije, sve su to djetetovi pomagači u razumijevanju i prihvaćanju svijeta u sebi i izvan sebe. Umjetnost djetetu pomaže da izrazi pravog sebe što je iznimno važno za razvoj zdravog i samopouzdanog djeteta.

Možda će vas zanimati

Najnovije