Nama odraslima ugođaj Božića predstavlja najčešće druženje s dragim ljudima, dani slobodni od obaveza, koji ukusan zalogaj i čaša šampanjca. No mališanima? Oni uživaju i u pripremama blagdanskog ugođaja – izradi ukrasa, pečenju keksića, kićenju jelke i prostora, pisanju pisma Djedici i, naravno, izradi poklona za svoje voljene. I to sve možete početi već s početkom adventskog razdoblja.

Ako odvojite vrijeme i s djecom se uključite u njihove kreativne trenutke, imat ćete sigurno pravo zajedništvo u blagdanskome duhu. Kad se udružite s dječjim ručicama u sjeckanju papira, lijepljenju, osmišljavanju… upoznat ćete za što su sve doista vaša djeca sposobna I kolika je moć njihove mašte I kreativnosti. A možda i vi u sebi otkrijete neke skrivene talente.

Naravno, spremanje kreativnoga nereda neizostavna je posljedica, a možda niti vaše drvce neće izgledati kao ono s naslovnice nekog časopisa za uređenje interijera, ali će odisati božićnim duhom ljubavi i međusobne tolerancije. Jer, ruku na srce, ukrasi će biti slatki, zato što su plod ruku vaše najveće ljubavi, ali prihvatite činjenicu da mogu biti malčice nezgrapni, da se neće baš uklapati s trendovskim kuglicama u tri boje, koje ste možda planirali.

A sada, bacimo se na posao! Koji su najjednostavniji ukrasi koje možete izraditi sa svojom djecom, a da bude i vama i djeci zabavno?

Ukrasni borići u bojama!

Malo kartona, ljepila i vune u boji... škarice i vješte ruke!
Shutterstock Malo kartona, ljepila i vune u boji... škarice i vješte ruke!

Za ovaj jednostavan ukras potreban je srednje tvrdi karton, ljepilo, vuna u boji i škarice. Prvo od kartona izrežite trokute (koji mogu biti s dužim bočnim stranicama i kraćom bazom). Potom probušite rupu pri vrhu kako biste mogli provući uzicu (od vune). Premažite obje strane kartona ljepilom, odaberite boju vune i omotajte kartončić vunom. Možete i miješati boje prema želji. Ovu izradu mogu pratiti i 2-godišnjaci...

Zvjezdice od kartona i vune

Zvjezdice od kartona i vune
Shutterstock Zvjezdice od kartona i vune

Kad ste se već opskrbili kartonom i vunom, evo još jedne varijante na temu. Izrežite kartone u krug, a sa strane zarežite male utore. Uzmite vunu i omotavajte krug tako da je svaki put učvrstite za utorić sa strane kruga. Možete koristiti razne boje, namatati u nekoliko slojeva, a pomoći vam može i jedan jasličar.

Snježna pahuljica

Snježna pahuljica
Shutterstock Snježna pahuljica

Snježne pahuljice možete izrađivati od papira u raznim bojama. Papir preklopite kao na fotografiji i škaricama formirate razne oblike. Prvih nekoliko, dok dijete ne nauči kako treba rezati, možda neće biti reprezentativno, ali uskor će mali umjetnik izrađivati prilično maštovite pahuljice od papira. Idealno za stariju vrtićku djecu i školarce. 

Ukrasne kuglice od vune ili špage

Ukrasne kuglice od vune ili špage
Shutterstock Ukrasne kuglice od vune ili špage

Izrada kuglica od vune ili špage je ipak malo zahtjevnija pa su stariji osnovnoškolci kao stvoreni za ovaj izazov. Potrebni su vam baloni, tekuće ljepilo (drvofix), špaga ili vuna i škare. Prvo napušite balon. U plastičnu zdjelicu stavite tekuće ljepilo pa umačite vunu ili špagu i omotavajte je oko balona. Zavežite vrh balona i objesite novonastale kuglice dok se ljepilo ne osuši. I, na kraju, odrežite vrh balona i izvucite ispuhani balon kroz najširi otvor.

Ukrasni lančić od papira

Ukrasni lančići od papira
Shutterstock Ukrasni lančići od papira

Ovo ste sigurno i vi radili kao djeca pa vam neće biti teško pokazati mališanima svoju vještinu. Možete koristiti i papire u boji, bit će veselije. Izrežite papirnate trakice i povezujte ih ljepilom na način kao što je na slici. 

Božić je tu, samo krenite u ovu kreativnu avanturu, a možda se i vi prisjetite nekog ukrasa koji ste radili kao djeca...