Dobra komunikacija ključna je za odličan odnos s djeteom i za njegov razvoj. Pozitivna komunikacija s djecom podrazumijeva obraćanje pažnje na ono što govore, poštivanje djetetovih osjećaja, ali i upotrebu prikladnog tona glasa. Drugim riječima - bez vikanja, molim! No nije samo to ključno za harmoničan odnos na relaciji djeca-roditelji. Postoji još 8 loših navika kojima potkopavate komunikaciju s djecom. Provjerite radite li nešto od sljedećeg i pokušajte to ispraviti:

1. Previše složenih rečenica - Ljudski mozak, posebice dječji, ne može procesuirati previše stvari odjednom. To može biti jedan od razloga zašto djeca ne slušaju kad govorimo u dugačkim monolozima ili zavisnosloženim rečenicama bez kraja i konca. Razdvajanje “problema” na manje dijelove i pojednostavljivanje rečenica imat će bolje rezultate. Koristite jednostavne i kratke rečenice kad želite da dijete brzo shvati i čuje vas.

shutterstock_185021132.jpg
Shutterstock Djeca ne slušaju kad govorimo u dugačkim monolozima ili zavisnosloženim rečenicama bez kraja i konca

2. Ne ucjenjujte i ne prigovarajte - Svako jutro se borite s djetetom da dovrši doručak, da se odjene, obuje… Jednom riječju, da više krenete. Kukate, zanovijetate, ucjenjujete i sve vam to oduzima previše živaca, a dijete se trudi raditi baš suprotno od svega što ga molite. Nije čudno, djeca već poznaju taj scenarij i čekaju odigravanje cijele predstave pa se ne žure. Pokušajte radije uvesti neku igru u cijelu priču, možda se stvar ubrza.

3. Zato što ja tako kažem - Jedna od najvećih gluposti koju roditelji često misle jest ta da dijete treba poslušati zato što je roditelj to tako rekao. Zato što ste vi to rekli ne govori ništa o razlozima koje imate. Jednako kao što poštujete drugu odraslu osobu i objašnjavate joj razloge zašto želite da ona nešto učini, tako biste trebali poštovati i dijete koje treba znati zašto je nešto vama važno. Uzmite si vremena i objasnite djetetu svoje motive i učinite to normalnim tonom. Vjerojatno će vas s vremenom shvatiti.

shutterstock_1570550311.jpg
Shutterstock Jedna od najvećih gluposti koju roditelji često misle jest ta da dijete treba poslušati zato što je roditelj to tako rekao

4. Pretvaranje i laganje - Djeca su pametnija nego što smo mi toga svjesni. Ne morate podjetinjiti ili lagati kako biste ih naveli da vas poslušaju. To možete raditi jedino ako se šalite, izvodite nešto s ciljem da nasmijete dijete. Djeca razumiju puno toga i pretvaranje će prepoznati i doživjeti negativno, često kao prevaru.

5. Ne radite nešto drugo - Djeca vole misliti kako su važna i važno je omogućiti im da to misle. Ako vam se dijete obraća, a vi razgovarate na telefon, odmaknite slušalicu, kratko poslušajte što je posrijedi i zamolite ga pričeka da završite razgovor. Kad završite razgovor, pitajte što je trebalo. Pokušajte biti dosljedni jer dijete se treba naučiti da imate pravo na telefonski razgovor.

shutterstock_394097311.jpg
Shutterstock Djeca vole misliti kako su važna i važno je omogućiti im da to misle

7. Korištenje osjećaja krivnje - Ako želite potaknuti dijete da pokupi svoje igračke, izbjegnite koristiti se tonovima ili razlozima koji izazivaju osjećaj krivnje. Kao što je poznato, djeca se ne rađaju s osjećajem empatije za drugoga, ali uče o tom osjećaju promatrajući roditelje. Želite li da se vaše dijete osjeća loše, nauči taj princip i koristi ga ubuduće u odnosu s vama ili u odnosima koje će graditi kasnije u životu? Promislite kakve mu vrijednosti prenosite svojim primjerom. Ukazujte mu na to da treba pospremiti igračke zato što je to dobro, korisno i vrijedno za njega, a ne zato što ćete se vi inače loše osjećati ili biti nesretni.

8. Prijetnje - Poanta nije da odgojimo djecu koja će tražiti krivnju u drugima ili se stalno za nešto tužiti, već djecu koja će misliti. Prijetnje koje bi trebale natjerati dijete da nešto učini mogu oslabiti djetetov osjećaj samopouzdanja i mogu biti poprilično destruktivne. Prijetnje bi mogle poljuljati povjerenje u vas kao roditelja odnosno temelja djetetove sigurnosti i zadovoljstva. Dijete bi moglo zaključiti da nećete biti tu za njega uvijek kad će trebati vašu zaštitu.