Za pravilan razvoj vašeg djeteta od velike su važnosti ljubav i nježnost koju im pružate. Mali znatiželjci pomno promatraju svaki vaš pokret i upijaju poput "spužvica“ svaku izgovorenu riječ. A najviše pamte kroz igru. Stoga ne čudi što stručnjaci potiču roditelje na igru sa svojom bebom, jer se time istodobno potiče i njezin razvoj. Svojevremeno je autorica Anne Pulkkinen u knjizi “Razvoj djece kroz igru” opisala više od 100 korisnih načina na koje kroz zabavu I smijeh možete učiti bebu govoriti, a mi u nastavku donosimo nekoliko njih.

Oči, nos, uši, usta...
Uvijek iznova govorite djetetu kako se zovu pojedini dijelovi njegova tijela. Pitajte ga:“Gdje je nos? Gdje su uši?“. Obratite pozornost na to da imenujete svaki dio tijela pa i spolne organe. Mnoga djeca upravo za te dijelove tijela ne znaju odgovarajuću riječ. Sigurno ste čuli rečenicu: “Sad ću te oprati tamo dolje!”.

Da i ne
Pokažite djetetu fotografiju na kojoj je, na primjer, lopta. Pitajte ga:“Je li to auto?“. Dijete će vam isprva odmahivanjem glavom, a poslije i riječima odgovoriti: “Ne“. Naizmjenično potvrdno kimanje i riječ „da“, odnosno kimanje i riječ „ne“, vesele djecu, a razumijevanje govora postaje sve bolje.

shutterstock_255467812.jpg
Shutterstock 

Donesi, molim te...
Dajte djetetu jednostavne zadatke:“Donesi, molim te, loptu!“, „Odnesi tanjur u kuhinju!“. Dijete će ponosno obaviti zadaće.

Glasno, tiho
Igrajte se jačinom svojeg glasa – jednom malo glasnije, zatim malo tiše. To će se djetetu svidjeti i uskoro će vas početi oponašati.

Veza na daljinu
S djetetom možete razgovarati i na većoj udaljenosti, obraćajte mu se iz kupaonice dok se ono igra u dnevnom boravku. Vaš će glas zvučati nešto drugačije, a dijete će ga s posebnom pozornošću slušati.

shutterstock_84985891.jpg
Shutterstock 

Govoriti i promatrati se
Uzmite kartonski tuljac ili posudu i vičite ili šapčite u njih. U početku izgovarajte djetetovo ime. Zatim otvor tuljca stavite pred njegova usta. Uskoro će vas dijete pokušati oponašati. Mijenjanje glasa uistinu je zabavno.

Radost uz knjige
Zajedničko listanje slikovnica i imenovanje predmeta i bića s ilustracija proširuju djetetov riječnik. Prve slikovnice neka imaju po jednu, jasno prepoznatljivu ilustraciju na slici, na primjer loptu ili mačku.

shutterstock_332376326.jpg
Shutterstock 

Važno!
Vašem djetetu jako smeta kad mu – u trenutku kad krene gurati prst u utičnicu - s osmijehom kažete: “Ne, zlato mamino!“. Ta dvoznačna poruka osmijeha i postavljanja granica čini ga nesigurnim. Čak ga možete i nesvjesno potaknuti na to da učini upravo ono što ne smije. Umjesto toga izraz lica neka vam bude ozbiljan i strožim glasom recite:“Ne“. Nastojte ne prestrašiti dijete. Na taj će vas način dijete prije poslušati.