Psiholozi često ističu važnost zajedničkih obroka koje bismo trebali početi prakticirati već s djecom jasličke dobi. Osim što uvelike utječu na njihov razvoj, pridonose i zdravlju cijele obitelji. Doznajte kojih su to 8 prednosti okupljanja obitelji za stolom. 

1. Zdravije prehrambene navike djece, ali i odraslih
Zajednički obroci obitelji usko su povezani sa zdravljem djece. Istraživanja su pokazala kako djeca koja jedu s obitelji najmanje tri puta tjedno imaju u prosjeku bolje prehrambene navike i kasnije u životu preferiraju zdraviju hranu.

shutterstock_2127588353.jpg
Shutterstock Istraživanja su pokazala kako djeca koja jedu s obitelji najmanje tri puta tjedno imaju u prosjeku bolje prehrambene navike

2. Normalna težina kod djece
Djeca koja jedu najmanje tri puta tjedno za obiteljskim stolom imaju manje problema s težinom. Istraživanja su pokazala kako su djeca koja su za obiteljskim stolom sjedila 20 minuta najmanje četiri puta tjedno imala manju težinu od djece koja su od stola pobjegla za 10 minuta. Zato ne žurite s obrocima i njegujte dobru atmosferu za stolom.

3. Više povrća i voća za djecu, ali i odrasle
Navika da zajedno jedete za obiteljskim stolom također povećava količinu povrća i voća koju djeca dnevno pojedu. Teško je izbjeći mamu svaki puta kad ona pripremi povrće za objed, a i vi ćete pred djetetom možda pojesti više povrća jer želite biti dobar primjer. Također se pokazalo da je korisno narezati i čistiti voće za obitelj, jer ga djeca tako pojedu više.

4. Djeca usvajaju rutinu
Djeca koja imaju zajedničke obroke s obitelji imaju i bolju rutinu tijekom dana, lakše je osigurati da pojedu doručak te da prikupe dovoljno energije. Kad imate rutinu u domu djeca je poštuju bez pogovora, makar im se ne dopada jelovnik.

shutterstock_90900200.jpg
Shutterstock Iskoristite vrijeme jela da kažete kako je određena hrana zdrava i budite primjer djeci

5. Govor o zdravlju hrane čini ju privlačnijom
Iskoristite vrijeme jela da kažete kako je određena hrana zdrava. Znanje o vrijednosti pojedinih namirnica je korisno jer djeca usvajaju naviku da ih konzumiraju i vjeruju u zdravlje te namirnice.

6. Dobro je za mentalno zdravlje
Zajednički obroci će vas u pojedinim situacijama izludjeti, ali generalno su dobri za mentalno zdravlje članova obitelji, a posebice adolescenata. Istraživanje je pokazalo kako adolescenti koji redovito jedu s roditeljima za stolom imaju manje emocionalnih problema i problema u ponašanju te veće životno zadovoljstvo.

7. Manje stresa
Kad oba partnera sudjeluju u pripremi obroka za obitelj, tad sve prolazi u boljem raspoloženju i s puno manje stresa – svi su zadovoljniji. Dok režete povrće, gricnite malo sirove mrkvice jer će tako i dijete poželjeti gricnuti malo. Kome ne bi proradila želja za mrkvicom kad je netko slasno gricka. Tako činite i s voćem.

shutterstock_556495069.jpg
Shutterstock Kad oba partnera sudjeluju u pripremi obroka za obitelj, tad sve prolazi u boljem raspoloženju i s puno manje stres

8. Više zabave
Pored svih prednosti za fizičko i psihičko zdravlje, zajedničko objedovanje može biti i puno zabave. Da ne govorimo kako smijeh i dobro raspoloženje čini dobro svima. Tijekom večere možete ispričati događaje dana, raspraviti o problemima ili brigama koje vas muče, pričati o događajima u svijetu... Svejedno koja tema jer će vas razgovor opustiti i rasteretiti.