U ‘90-ima su roditelji često znali djecu koja još nisu preboljela vodene kozice voditi kod one djece koja su zaražena i u tome trenutku zarazna. Postoje i studije koje dokazuju da dojenčad koja odrasta u domovima s kućnim ljubimcima (i svom njihovom dlakom) imaju manju vjerojatnost da će razviti alergije. No danas se cijepimo i često peremo ruke. Stoga, je li izlaganje bebe bakterijama i virusima dobro ili loše za razvoj njihova imuniteta? Ovo je pitanje od kada je svijeta i vijeka aktualno među roditeljima

Kako imunitet funkcionira?

Trebaju li se bebe razboljeti da bi ojačale svoj imunitet? U svijetu medicine ovo se zapravo naziva higijenska hipoteza, a temelji se na tome da izloženost virusima i bakterijama u djetinjstvu zapravo pomaže razvoju bebina imunološkog sustava.

'Ovo je teško pitanje, jer je istina – izloženost virusima i bakterijama stimulira naš imunološki sustav', kaže Randolph Thornton, pedijatar s Jacksonville Pediatrics i Wolfson Children’s Hospital, u intervjuu zaportal Romper. 'Kao roditelj, nikada ne bih svoje dijete namjerno izložio virusu, ali svakodnevna izloženost virusima i bakterijama je dobra. Ako bolest nije opasna po život, možemo pustiti imunološki sustav da se s njome uhvati u koštac i pritom se jača'.

Trebam li svoju bebu izlagati bakterijama i virusima?

Jača li se, dakle, imunitet ako dijete izložite bakterijama i virusima? Da. No trebate li namjerno voditi svoju bebu bolesnim ljudima? Definitivno ne, smatraju stručnjaci.

mama s bebom
Shutterstock 

Iz dana u dan, od odlaska u jaslice ili igranja vani, djeca su izložena mnogim bakterijama i virusima, a do 3. godine života djeca u prosjeku imaju osam do deset prehlada tijekom godine dana.

Iako se ne preporučuje namjerno izlaganje bebe okolini u kojoj su bolesne osobe, kod djece koja su u kolektivima samo je pitanje vremena kada će doći u kontakt s virusima i bakterijama.

'Ako je beba mlađa od 2 mjeseca, poručujem roditeljima da se klone bolesne djece i da ih ne izvode u mnoštvo ljudi. To je najrizičnija dob', savjetuje pedijatar Thornton. 'Za roditelje novorođenčadi, ne preporučujem posjete bolesnih ljudi i bilo bi dobro da peru ruke prije nego što drže novorođenče.'

Nadalje, pedijatri smatraju da je boravak u kolektivu, kao što su vrtići, preporučljiv za djecu stariju od godinu dana i da ih se ne treba izbjegavati zbog straha od moguće bolesti. Djeca, koja ne idu u vrtić, bit će boležljivija u osnovnoj školi od one ona koja su išla u vrtić.

Kako možete ojačati bebin imunološki sustav?

Uvijek su važna ova pravila: raznovrsna prehrana, dovoljno sna, boravak na zraku i kretanje. Dakle, namjerno izlaganje djece zarazama stručnjaci ne preporučuju, važno je truditi se živjeti zdravo i nositi se s prehladama čim se pojave.