Trešnje nisu alergeni, međutim, postoji jedna opasnost, a to su koštice i relativno tanka kožica. Stoga, bebe mlađe od 8 mjeseci možda ih neće moći u potpunosti probaviti. Ako ipak ne želite svoju bebu zakinuti za njihov predivan okus, dobro ih ispasirajte, odnosno izblendirajte.

trešnje
Shutterstock 

Trešnje u prehrani osiguravaju važne nutrijente – minerale: kalij, kalcij, fosfor, magnezij i cink, izbalansiranu količinu vitamina: provitamin vitamina A, kompleks B vitamina, vitamin C i E.

Zašto je ovo voće tako predivne crvene boje? Nju osiguravaju brojni antioksidansi, a što su crvenije, to sadrže više antioksidansa.

Kako odabrati i sačuvati trešnje za bebu?

Trešnje nisu visokozagađene pesticidima, tako da je kupovina organskih – vaš izbor.

Vrlo su osjetljive pa ih dobro pregledajte prije nego što ih kupite i potražite znakove truljenja. Što je trešnja tamnija, ona je slađa. Čuvajte ih u hladnjaku jer su vrlo osjetljive na promjene temperature.  

Možite ih zamrznuti, ali prije toga odstranite koštice. Prepolovljene će trešnje duže trajati u zamrzivaču od onih koje ste prethodno termički obradili.
Trešnje možete da pirjati u loncu ili ih jednostavno poslužiti sirove, samo budite sigurni da ste ih temeljno očistili.

Stoga, kako biste mogli počastiti svoju bebu ovim divnim plodovima, donosimo vam dva vrlo jednostavna recepta za domće kašice.

Kašica s jabukom i trešnjom

Sastojci:
- 200 g očišćenih trešanja
- 3 srednje jabuke, očišćene i nasjeckane
- malo arome vanilije
- 2 dl vode

Način pripreme:
Stavite voće u zdjelu, dodajte vodu i vaniliju, ako je koristite. Pričekajte da voda proključa, a potom ih stavite unutra dok ne omekane. Proveravajte razinu vode tijekom kuhanja. Izblendirajte ili ispasirajte, ovisno o bebinim preferencijama.

Kašica s bananom i trešnjama

Sastojci:

- 1 dl jogurta
- 50 g trešanja (pasiranih ili sitno nasjeckanih)
- 50 g jabuka
- 1 banana
- 2 žlicezobenih pahuljica (sitnih)

Način pripreme:
Stavite sve sastojke u blender ili ih ispasirajte mikserom.