Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UŽIVAJU U SVAKOM ZALOGAJU I ZNAJU KAD JE DOSTA: Ove zdrave prehrambene navike možete preuzeti od svojih beba

Autor Jelena Pervan

Bebe koje kreću s dohranom mogu vas naučiti kako se bolje odnositi prema hrani.

 kuhanje juhe Izvor: Shutterstock

Početak dohrane, roditeljima predstavlja veliki korak u životu njihove bebe i trude se maksimalno pripremiti za to. Kupuju hranilice, čitaju preporuke, pronalaze provjerene proizvođače organske hrane te istražuju recepte za bebe. Upravo je početak dohrane za mnoge roditelje prvi susret s prehrambenim navikama koje su kroz život zanemarili ili ih nikada nisu izgradili. Promatrajte svoje bebe i uz njih usvajate zdrave prehrambene navike.

Jedite kad ste gladni

Bebe nikada ne jedu zato što im je dosadno, od tuge ili nervoze. Njihov osjećaj gladi povezan je s potrebom tijela za unosom kalorija. Ta potreba nije jednaka kada je beba aktivna cijeli dan, mirna ili kada ima skok u razvoju.
Isto bi načelo trebali primjenjivati i odrasli. Slušati tijelo i jesti kad smo gladni, a ne u dosadi i stresnim situacijama. Jesti manje ako smo cijeli dan proveli na kauču, a više ako smo bili aktivni, piše magazin Parents.

Jedite pravu, nutritivno bogatu hranu

Kad razmišljamo o prvoj hrani koju nudimo svojim bebama, to nikada nije procesuirana hrana već povrće, voće, meso, zdrave masnoće, odnosno nutritivno bogata hrana. Iako bebe i odrasli imaju drugačije nutritivne potrebe, zajednička nam je potreba za pravom hranom koja je pripremljena tako da ostaje najbliža svom izvornom obliku.

 kuhana jaja Izvor: Shutterstock

Isprobavajte novu hranu

Novi okusi i teksture kod beba mogu izazvati različite reakcije, ali bebe će uvijek sa znatiželjom pristupiti novoj hrani čak i ako im se neće na prvu svidjeti. Na početku dohrane beba svako malo isprobava nove okuse i tako razvija osjećaj za raznolikost.
Ako primjećujete da uvijek jedete nekoliko istih jela, odvažite se i pripremite neku novu namirnicu, uključite neki novi začin i osvježite svoju rutinu 

Uživajte u svakom zalogaju

Ako zanemarimo nered, promatranje bebe koja jede gotovo je meditativno iskustvo. Malo će dijete svaki komad hrane prvo promatrati, lizati, cuclati pa tek onda progutati. Umočit će prst u jogurt, uživati u teksturi i cijelom procesu dati vremena.
Brojna su istraživanja potvrdila važnost sporog jedenja budući da mozgu treba vremena da shvati kako je želudac pun. Pravilno žvakanje hrane opušta optimalne količine probavnih enzima koji olakšavaju probavu, a uživanje u okusima, mirisima i teksturama hrane koju jedemo, čini nas zadovoljnima te istinski nahranjenima.

 beba jede kašicu Izvor: Shutterstock

Prestanite jesti kad osjetite sitost

Kad beba krene bacati hranu ili njome mazati stol, vjerojatno je sita. Bebe jako dobro poznaju svoje granice i kad osjete sitost, staju. Većina odraslih zanemaruje taj osjećaj i nastavlja jesti jer je ostalo na tanjuru. Kad osjetite 80% sitosti, prestanite jesti jer ste vjerojatno siti, a mozak tek treba dobiti tu informaciju za nekih 20 minuta.

Možda će vas zanimati

Najnovije